Tuskaa työmarkkinoilla.

 

SAK:n hallitus ja työvaliokunta ovat maanantaina 15.6. taas kertaalleen isojen päätösten edessä. Tilanne työmarkkinoilla on kiristynyt entisestään. Se oli erittäin vaikea jo työllisyys- ja kasvusopimusta neuvoteltaessa lokakuussa 2013. Nyt on aika tehdä päätöksiä siitä, voidaanko TyKa-sopimukselle sopia vielä jatkosta.

TyKa:n julkisuuteen annettuja keskeisiä tavoitteita ovat olleet työllisyyden lisääminen, palkansaajien tukeminen tasapuolisesti, yritysten kilpailukyvyn parantaminen ja se etteivät yritykset olisi liian anteliaita palkitsemisissaan. Näin 1.5 v seurannan perusteella voitaneen todeta, etteivät mitkään tavoitteista ole toteutuneet. Silti nyt ollaan aivan tosissaan neuvottelupöydissä miettimässä, tulisiko samoilla lääkkeillä jatkaa, eli äärimaltillisten, lähellä nollaa olevien palkankorotusten jatkamista harkitaan vakavilla naamoilla myös palkansaajajärjestöissä.

Olemme kestämättömässä tilanteessa, joka ei ratkea sillä, että köyhät jatkavat talkoohengessä puurtamista ja rikkaat jatkavat rikastumistaan. Jo useampi työntekijöitä edustava ammattiliitto on väläyttänyt aitona mahdollisuutena yleislakkoa, jotta eriarvoistuminen maassamme saataisiin pysäytettyä ja hyvinvointi jakautumaan tasaisemmin kaikille. Rikkaat ja ahneet sytyttivät luokkasodan kääntäessään selän sille tosiasialle, että pärjätäkseen maassamme ja saadakseen osakseen säällisen elämän, merkityksellisempää on millaiseen perheeseen synnyt kuin se kuinka kovasti teet töitä oman pärjäämisesi eteen.

Kaikki eivät kuitenkaan ole työllisyys- ja kasvusopimuksen optiovuoden käyttämisen kannalla. Useat palkansaajat näkevät, että kasvua talouteen ja työllisyyteen voidaan hakea myös palkkavetoisesti. SAK:n valtuuston jäsenet ovat lähestyneet SAK:n hallitusta TyKa:n optiovuoden takarajapäivää edeltävänä viikonloppua. He ovat vaatineet sopimukselta selviä reaaliansioita lisääviä palkankorotuksia tai muussa tapauksessa sopimus tulisi hylätä. Onko valtuuston jäsenten kannalla, joiden mielipidettä hallituksen tulee noudattaa, vaikutusta ratkaisuun?

Mira-Veera Auer, Niko Ravattinen, Joonas Tuomivaara & Isto Yrjönen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s