Pedon logiikkaa

images
Oli lähellä, että en nimennyt tätä kirjoitusta insinöörilogiikaksi. Kun, onhan meillä tällä hetkellä pääministerinä insinööri Sipilä. Jonka yksi elämän tarkoituksista on osoittaa insinöörivitsit, jos ei nyt millilleen tarkoiksi, niin ainakin osuviksi. Toisaalta Setä tuntee muutaman empatiakykyisen insinöörin, joten eivät ne kaikki pahoja voi olla. Tuskin edes suurin osa.

Insinööreillä on kuitenkin oma hieno logiikkansa. Aivan tosi. Siinä, missä humanistit ynnä muut pölvästit, joutuvat jatkuvasti pohtimaan päivän selviä asioita mahdollisimman hankalasti ja turhan monelta kantilta. Insinööreille riittää yksinkertainen nelikenttä. Vaaka-akselilla vastataan kysymykseen, että toimiiko se ja pystyakselilla siihen, että voiko sen saada toimimaan tehokkaammin. Tätä nelikenttää voi soveltaa mihin tahansa koneeseen, laitteeseen tai miltei jopa tuotantolaitokseen asti. Yksinkertaisilla kysymyksillä saadaan selville mitä pitää tehdä. Luovumme, korjaamme, tehostamme tai emme koske.

Niin kauan kuin tätä logiikka sovelletaan vain koneisiin ja laitteisiin kaikki on hyvin. Mutta sitten jostain löytyy se insinööri, joka on iteroinut vatulointihattunsa hieman liian syvälle päähänsä. Ja alkaa soveltamaan insinöörilogiikkaa ihmisiin, ihmisryhmiin, henkilöstöihin ja – Juha ”Ensin tehdään muutos, sitten katsotaan seuraukset” Sipilän tapauksessa – yhteiskuntaan.

Silloin ollaan hyvin lähellä sitä pistettä, missä insinöörilogiikkaa muuttuu Pedon logiikaksi. Ihmisarvo katoaa ja ihmisen arvo mitataan tuotantoarvolla.

Jo nyt yhteiskunta alkaa olla pisteessä, jossa ihmisen arvo mitataan rahassa. Rikkaat ovat arvokkaampia ihmisiä – 50 000 vanhuksen ruoanlaatu ei ole niin tärkeää, kuin Björn Wahlroosin eläkevero. Tai ihmisen arvo mitataan tuotantoarvona – on enemmän tuottavia työntekijöitä, eli parempia työntekijöitä.

Nykyisellä tiellä jatkaminen tulee tätä vain syventämään. Ikävä kyllä. Ajatellaanpa, jos insinöörilogiikka todella käytettäisiin – vailla minkäänlaista empatiaa, vailla minkäänlaista ihmisarvon tunnustusta – ihmisiin. Käyettäisiin todellista Pedon logiikkaa. Koska mikä on eläkkeelle jääneen vanhuksen, vammautuneen, kehitys vammaisen, alentuneesti työkykyisen tai vakavasti mielenterveysongelmaisen ihmisen arvo, jos ihmisarvo mitattaisiin vain tuotantoarvona? Miten yhteiskunnan tulisi suhtautua niihin yksilöihin, jotka kuluttavat enemmän, kuin tuottavat – nyt tai lähitulevaisuudessa?

Jos jatkamme Sipilän ja muun talouselämän johdon viitoittamalla Pedon logiikan tiellä, ainut looginen vastaus on hankkiutua eroon.

Mahdotonta huutaa moni. Onko sittenkään? Jo nyt moni – olkoon pientuloinen, alempaa tai ylempää keskiluokkaa, miettii, miksi Suomeen pitäisi ottaa pakolaisia, koska he eivät tuota mitään – paitsi ongelmia. Eivät tuotakaan, jos heidän arvonsa lasketaan vain tuotantoarvolla. Mutta jokaisella ihmisellä on myös ihmisarvo. Ja ihmisoikeudet. Oikeus turvalliseen, elämisen arvoiseen elämään. Siitä, että me käännämme selkämme itseämme heikommassa asemassa oleville ulkomaalaisille, on loppujen loputtua hyvin pieni askel siihen, että hoidamme omat sairaamme Remingtonilla ja vanhushuolto tapahtuu jyrkänteeltä alas.

Molemmat ratkaisut ovat samaa Pedon logiikkaa noudattavan tien päässä.

Rakkaudella,
Setä

P.s Mitä yhteistä on salamalla ja insinöörillä? Ensin välähtää ja sitten korjataan tuhot.
P.p.s Mitä yhteistä on salamalla ja diplomi-insinöörillä? Sekunnin sadasosan väläys ja miljoonien vahingot.
P.p.p.s Mitä eroa on insinööri Sipilällä ja salamalla? Salaman tuhoja ei jouduta koskaan korjaamaan vuosikymmeniä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s