Minulla on unelma

LiittoX on herättänyt mukavasti mielenkiintoa ja etenkin keskustelua. Tästä suuri kiitos lukijoille. Myönteistä palautetta, eli ruusuja, tulee huomattavasti enemmän kuin risuja ja kritiikkiä. Sille, että jotkut näkevät meidät häirikköinä tai sodanlietsojina me emme oikein voi mitään. Me haluamme vain ja ainoastaan, että jäsenet aktivoituvat, että ihmiset heräävät ja huomaavat mitä ympärillä tapahtuu. Sillä aktiivinen kenttä on jäsendemokratian – ei ainoastaan elinehto vaan kaikkein tärkein perusedellytys. Jos me joudumme haastamaan omia johtajiamme, jos me joudumme räksyttämään sosiaalisessa mediassa, että johtajamme noudattavan kentän tahtoa ja tunnetilaa, niin sen on vain oltava niin.

Minulla ja meillä on unelma. Ja sen unelman toteutuminen vaatii sitä, että mitä hiljempaa ovat muut, sitä enemmän meidän on pidettävä ääntä. Liiton johtajien on kuunneltava kentän ääntä tai kenttä vaihtaa johtajansa. Se on osa sitä toimivaa jäsendemokratiaa, josta me unelmoimme. Piste.

Olemme myös saaneet palautetta siitä, että kirjoitamme liian rönsyilevästi, epäselvästi ja että meidän täytyisi tiivistää ja selkeyttää sanomaamme. Oppia markkinoimaan itseämme. Palaute on hyvä ja taatusti aiheellinen, minä – Setä – olen sen ensimmäisenä valmis allekirjoittamaan. Ja samoin tein jättämään huomiotta.

Me emme halua seuraajia. Me emme halua valtaa, loistoa, kultaa emmekä kunniaa. Me haluamme aidon, toimivan, aktiivisen ja ennen kaikkea jäsenlähtöisen ja jäsendemokraattisen ammattiliiton. Tähän päämäärään pyrkiessämme me kirjoitamme juuri niin kuin me haluamme. Me sanomme juuri sen mitä mielestämme tarvitsee. Se, että kuunnellaanko meitä, ei ole meistä kiinni. Meistä kiinni on se, että meidät kuullaan.

Minulla on unelma. Unelma siitä, että neljän vuoden kuluttua PAMin seuraavissa liittokokousvaaleissa äänestysprosentti on sama tai enemmän, kuin ensi vuoden kunnallisvaaleissa. Se on unelma. Ehkä kaukainen. Mutta jos tiedostamme, että miksi jäsenet eivät äänestäneet tänä keväänä, se unelma on mahdollista saavuttaa. Ihminen ei äänestä, jos hän ei usko, että äänestäminen vaikuttaa. Ihminen ei äänestä, jos hänellä ei ole toivoa, että mikään muuttuu paremmaksi. Miten me saamme palautettua jäseniimme uskon ja toivon? Osoittamalla, että jokainen jäsen voi vaikuttaa. Osoittamalla, että PAM voi muuttua. Osoittamalla, että PAM voi nousta – ei ainoastaan aktiiviseksi yhteiskunnalliseksi toimijaksi – vaan jopa määritteleväksi yhteiskunnalliseksi voimaksi.

Minulla on unelma. Unelma siitä, että jokaisella suomalaisella on elämisen arvoinen elämä. Elämä, jossa on iloa, siinä missä suruakin. Elämä, jossa ihminen itse löytää elämälleen tarkoituksen. Elämä, jossa jokaisella on mahdollisuus unelmoida ja haaveilla. Tärkeintä ei ole se, että voit matkustaa maailman ympäri, tärkeintä on se, että voit unelmoida joskus niin tekeväsi. Ihminen, joka ei unelmoi, on lyöty ja lannistettu. Näille ihmisille meidän täytyy saada kipinä takaisin. Usko ja toivo paremmasta. Usko siihen, että heillä on tuotantoarvon sijaan ihmisarvo. Usko siihen, että yritys ei voi maksimoida omia voittojaan heidän selkänahastaan. Usko siihen, että he eivät ole niitä, jotka maksavat yritysjohdon sekoilut ja seikkailut.

Minulla on unelma. Unelma siitä, että opimme, mitä tasa-arvo todella tarkoittaa. Tasa-arvoa ei ole se, että jokainen saa ansionsa mukaan. Tasa-arvoa ei myöskään ole se, että jokainen saa saman verran. Tasa-arvoa on se, että jokainen saa yhtäläisen mahdollisuuden ihmisarvoiseen elämään. Vahvan tehtävä on tukea heikompaa. Toiset tarvitsevat enemmän apua. Lähtökohtiaan ihminen ei voi valita. Ei perhettä mihin syntyy. Ei ruumista, jonka saa kirokseen tai siunauksekseen. Ei syntymäkuntaa, ei kaupunkia. Meidän yhteiskuntana tehtävä on taata, että nämä asiat merkitsevät mahdollisimman vähän. Meidän tehtävä on varmistaa, että väärään perheeseen, väärään kaupunkiin, väärään ruumiiseen syntynyt ihminen voi tavoitella menetystä, voi haaveilla ja ennen kaikkea saa ihmisarvoisen elämän. Oli ihonväri, sukupuoli, selän suoruus tai kasvojen symmetrisyys mikä tahansa.

Minulla on unelma. Unelma, että työläinen ei lyö toista työläistä. Unelma, että köyhä ei potki toista köyhää. Vain yhdessä, yhteisesti, yhtenä samaa maalia kohtia pyrkiessämme, me voimme muodostaa todellisen vastavallan rahanvallalle. Jos me käytämme kyynärpäitämme ja taistelemme toisiamme vastaan paremmasta paikassa auringossa, siitä kenen laariin ylhäältä sataa enemmän almuja, me ainoastaan hajotamme joukkomme ja itsemme. Myymme oman arvon tunteemme. Ja alistumme elämään almuilla. Alistumme siihen, että kuin koirat me teemme temppuja, jos vain herkkupalan saamme.

Minulla on unelma. Unelma, että yksikään voittoa tuottava yritys ei kehtaa, eikä uskalla, eikä etenkään voi irtisanoa työntekijöitään. Koska, jos irtisanot yhden, irtisanot kaikki. Yritys, joka tuottaa yhdenkin kymmensenttisen voittoa, on tehnyt tulosta. Se, että onko se riittävästi osakkeenomistajille, tai omistajille, on heidän murheensa. Mutta heidän joulupöydänantimet eivät voi tulla työntekijöiden selkänahasta. Eivät voi, eivätkä saa.

Minulla on unelma. Unelma siitä, että sinullakin on.

Rakkaudella Teidän,
Setä

P.s. Lisäksi Setä unelmoi siitä, että rakkaudesta tulee hyväksyttävämpää kuin väkivallasta, ystävällisyydestä yleisempää kuin pilkasta ja että huono flirtti otettaisiin aina kohteliaisuutena.

Mainokset

2 thoughts on “Minulla on unelma

 1. Kiitoksia sivuston ylläpidolle. Juuri ammailiitossa aloittaneena haluan itsekin olla mukana muuttamassa AY- kenttää nykyaikaa vastaavaksi. Pitäkää lippu korkealla ja ravistelkaa rakenteita!

  Tykkää

  1. Kiitos itsellenne. Paitsi kommentista, myös siitä että olet lähtenyt mukaan. Yhdessä me voimme enemmän, pystymme enemmän ja lopulta saamme enemmän.

   -Setä, LiittoXn puolesta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s