Kapitalisti juonittelee, lahjoo ja lyö. Puree kättä jolta kynttiläillallisensa syö!

Lidl on ollut Suomessa reilu kymmenen vuotta. Useat meistä muistaa monet kyseenalaiset ja kysymyksiä herättäneet asiat Lidlin tuloon liittyen. Voitaneen kuitenkin sanoa Lidlin vakiinnuttaneen paikkansa osana suomalaista vähittäistavarakaupan suppeaa kenttää.

Lidl oli päättänyt rantautua Suomeen jo valmiiksi kapitalistin kannalta hyväksi todetulla konseptilla. Ensinnä, Lidl ei mainosta. Paitsi Suomessa. Suomessa näet ihmiset eivät käy kaupassa jolleivät saa tietää tarjouksia. Nythän kaikille ilmaisjakelun tuottamasta paperisaasteesta nauttivalle on tuttu joka viikko postilaatikkoon rapsahtava Lidlin mainosesite. Lidl perusteli alkuun mainostamattomuuttaan sillä, että ylimääräiset markkinointikulut menevät hintoihin, kuluttajien maksettavaksi. Mutta niin se pääoman haltijan mielikin muuttuu, kun asiakkaita ei käy. Oli muokkauduttava suomalaisten kuluttajien tottumuksia myötäillen, jotta kaupan käynti ja voiton tekeminen olisi mahdollista. Joko voiton osuus pieneni markkinointikulujen verran tai kuluttajat maksavat hinnan.

Toisena, Lidl tuli Suomeen myös samalla nihilistisellä ajatuksella henkilöstöpolitiikkansa suhteen kuin muualle maailmalle levittäytyessään. Ei, mutta eipäs tullutkaan. Toki Lidl oli nihilistinen henkilöstönsä valvonnan suhteen autojen tarkistamisten ja herkkien varkaussyytteidensä kanssa. Se laskelmoi, että kun Suomessa on maailman korkein ammattiliittojen järjestäytymisaste, on parempi ettei se ole niin ay-vastainen kuin muissa toimintamaissaan. Näin se pääoman haltija näki jälleen edullisemman keinon kasvattaa omaisuuttaan. Pääoman kannalta oli edullisempaa, että henkilöstö sai valita luottamusmiehet ja liittyipä Lidl jopa työnantajaliittoonkin mahdollistaen neuvotteluyhteyden PAMin kanssa.

Nyt Lidl kasvattaa suosiotaan maksamalla työehtosopimusten minimin ylittävää palkkaa ja tarjoamalla hyvät edellytykset oppisopimuskoulutukseen. Sanokaa vainoharhaiseksi tai miksi vain, mutta se tekee niin vain koska se on edullisempaa pääomalle. Yksi syy voi olla se, että se haluaa estää kansainvälisen solidaarisuuden työntekijöiden kesken. Lidl nimittäin loistaa erilaisissa vastuullisuusraportoinneissa ja tutkimuksissa poissaolollaan. Se on muodostanut savuverhon toimintansa ympärille. Lidl:n omistaa Schwarz Group, joka käytännössä omistaa sen 100%:sti. Sen toiminnasta, niin useiden omistamien yhtiöiden rahaliikenteen kuin esimerkiksi hankintaketjun suhteen, on äärimmäisen hankalaa saada minkäänlaista tietoa. Vahvasti ammattiliittoihin järjestäytyneet ja vahvat ilmaisuoikeudet omaavat työntekijät saattaisivat synnyttää toimillaan paineita toiminnan läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden lisäämiseksi, työntekijöiden oikeuksien kannalta selvästi heikompien maiden suhteen.

Keskon, S-ryhmän ja Suomen Vähittäiskaupan varastotyöntekijät pysäyttivät tavaraliikenteen helmikuussa 2014 kun paljastui, että niiden omien brändituotteidensa valmistuksessa oli ilmennyt erittäin vakavia ihmisoikeuspuutteita. Tämän Lidl haluaa välttää. Välttääkseen sen, se pitää työntekijänsä näennäisen tyytyväisinä. On nimittäin halvempaa pitää jokseenkin tyytyväisenä muutaman tuhannen Suomessa työskentelevän ihmisen joukko, kuin hoitaa vastuullisesti koko yli kymmenentuhannen myymälän työntekijää. Saati, että omien työntekijöiden oikeuksien lisäksi myös hankintaketjun alkupäässä työskentelevien perusoikeudet, kuten elämiseen riittävä palkka, laitettaisiin säälliseen kuntoon.

En liiemmin perusta salaliittoteorioista. Jos kuitenkin itse pystyn tällaiseen yksinkertaiseen päättelyyn ja laskemiseen niin miksi siihen ei pystyisi myös 85-vuotta toimineen yhtiön omistajat ja johtokin. Tämä on vain puhdas osoitus siitä, etteivät vahvat työntekijöiden oikeudet ja elämiseen riittävä palkka ole este yritystoiminnalle. Riistokapitalistit tekevät voittonsa juuri niillä ehdoilla kuin niiden annetaan se tehdä. Jos duunarit niin täällä lintukotopohjolassa kuin kaikkialla maailmassa ymmärtävät tämän ja asettavat joukkovoimalla tiukemmat ehdot pääomien kartuttamiseen, voimme kaikki saada mahdollisuuden säälliseen elämään.

Kapitalisti puree duunarin kättä ja juuri kun tunnet hänen hampaiden rikkovan ihosi, hän puuduttaa tunteesi juuri riittävällä määrällä roposia, ettet ryhtyisi kapinaan.

Työväen kansainvälistä yhtenäisyyttä vaalien ja vaatien
J. Tuomiovaara

PS. Olisi erittäin mielenkiintoista, jos pohjoismaiden etuoikeutetut lidl-duunarit ryhtyisivät solidaarisuustyötaisteluihin, saadakseen yhtiönsä toimintaan läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta kansainvälisesti.

Ja sit mä olin...

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s