Vieraskynä

Sivustollemme tulee ilmaantumaan Vieraskynä -otsikolla satunnaisesti, säännöllisesti ja tai hyvin epäsäännöllisesti Liitto X:n tilaamia tai toivomia tekstejä, joiden katsomme sisällöllisesti tahi edustamansa tahon vuoksi edistävän yhtenäisen työväenluokan syntyä. Tunnistatte ne siis erikseen aina samana toistuvasta otsikosta. Tässä kuitenkin ensimmäinen Vieraskynä -artikkeli, olkaa hyvät!

 

 

Puhetta yhteiskuntasopimuksesta

Yhteiskuntasopimuksella on historian saatossa tarkoitettu jotain aivan muuta kuin tulopoliittisia ratkaisuja, joita Sipilän hallitus nyt tosiasiassa tuon nimikkeen alla kaavailee. Mutta mitäpä eivät kapitalistit olisi jo ryöstäneet, joten viekööt retoriikankin. Retoriikalla kun taas tarkoitetaan hyvää puhumisen ja vakuuttamisen, siis suostuttelemisen taitoa. Sitä ei ainakaan hallitukselta tunnu puuttuvan.

Hallitusvastuussa olevat puolueet ovat näet suostuttelemassa (lue: kiristämässä) mm. palkanalennuksia, työehtojen heikennyksiä ja leikkauksia sosiaaliturvaan. Kysynpähän vaan, että mitä sopimista tuossa oikeen on?! Sopiminen kun normaalisti tarkoittaa, että kaikki tulevat omista asemistaan vastaan ja miettivät mitkä ovat yhteisiä etuja sekä miten ne olisi tavoitettavissa. Nythän hallitus vaatii ainoastaan heikoimmassa asemassa olevien nousua omista raunioituneista linnakkeistaan ja perääntyvän entisestään.

En tiedä kuka nimen tämänkertaisille laajennetuille tulopoliittisille neuvotteluille on keksinyt, mutta hyvinhän tuollaisella retoriikalla tuntuu onnistuvan aivopestä ihmiset hyväksymään tuloerojen ja eriarvoisuuden kasvattaminen sekä heikoimpien muiluttaminen entistä syvempään maanrakoon. Jos tarkkoja ollaan, hallitus haluaa valtiolle kovemman määräämis- ja puuttumisoikeuden köyhien sekä duunareiden tekemisiin.

Mutta niin, koska kyseessä on sopimus, niin mitäs on vastapuoli ollut mieltä? Mitä ovat tehneet työväenpuolueet, ammattiliitot ja niiden keskusjärjestöt? Kovin on tuntunut olevan hiljaista. Mistä he ovat keskustelleet? Onko ollut jo etukäteen mietittynä tavoitteita tai päämääriä kyseistä sopimusta koskien? Vai onko niin, että työväestöä edustavat tahot ovat heittäneet jo valmiiksi pyyhkeen kehään? Tai mikä pahinta, onko asioista päätetty jo etukäteen kabineteissa yhteiskuntarauhan nimissä? Se ainakin kummaksuttaa, että mitä isommat sopimukset ovat kyseessä, sitä helpommin ja nopeammin tuntuu ratkaisut syntyvän. Ja totta kai, aina löytyy se sopiva asiantuntija lausumaan, miksi tehty ratkaisu oli kaikille osapuolille se paras kompromissi.

Ainoat asiantuntijat, joita ay-liikkeen tulisi kuunnella sekä totella on työväenluokka palkansaajineen, eläkeläisineen, opiskelijoineen jne.. Heitä varten ay-liike on olemassa. Ay-liike on heidän perustamansa ja sen ainoa tehtävä on toimia työväenluokan edunvalvojana niin työllisyyskysymyksissä, palkkauksessa kuin työolosuhteissakin ja eläkekysymyksissä.

Monella siivoojalla, myyjällä, varastotyöntekijällä tai oikeastaan kenellä hyvänsä palvelualan työntekijällä voisi olla kipakkaa sanottavaa työtahdista, työsopimuksen sisällöstä, ostovoimasta ja työehtospimuksesta sekä siitä suunnasta, mihin on nuo asiat edenneet viime vuosina. Aika monelta tulee varmasti tyrmäävä vastaus, kun kysytään riittääkö palkka elämiseen. Valitettavan moni kun joutuu täydentämään yhteiskunnan tuilla jo nyt toimeentuloaan. Saati, että kiristyvällä tahdilla jaksaisi eläkeikään saakka. Ennemmin pelkona lienee, koska ei enää jaksakaan työaamuna nousta sängystä. Eläkeikääkin kaiken kukkuraksi juuri nostettiin ilman, että perusduunari siitä mitenkään pääsisi nauttimaan.

Vielä yhteiskuntasopimusneuvotteluista. Tosi asia on, ettei ay-liike ja oppositiopuolueet ole noissa neuvotteluissa tasavertaisessa asemassa EK:hon ja hallituspuolueisiin nähden. Se on jo nähty, kun työväenpuoli on asetettu kiristäen neuvottelupöytään. Jos nimittäin palkansaajat eivät suostu heikennyksiin, aikoo hallitus kiristää verotusta ja tehdä leikkauksia puolentoista miljardin edestä jo kaavailemien heikennysten päälle lisää. Ja leikkaukset koskevat aina eniten huonossa yhteiskunnallisessa asemassa olevia, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa esim. terveydenhuoltopalveluita yksityiseltä palveluntuottajalta, kuten rikkailla.

Merkittävät kansaa koskevat neuvottelut tulisi ylipäätään saada julkisiksi. Nyt voimme vain arvuutella mistä neuvotteluissa on kyse. Kyllä näin merkittävissä asioissa kansalaisilla tulee olla oikeus tietää, millaisia juonia heidän päänmenokseen punotaankaan. Hyvänä esimerkkinä Työllisyys- ja kasvusopimuksen optiovuoden neuvottelut menivät juuri suurempia hälyjä herttämättä. Se toisaalta lienee ymmärettävää, kun kyseessä ei tainnut edes olla aito palkankorotusneuvottelu vaan sen kuvattiin turvaavan ostovoima. Keskusjärjestöt sitten allekirjoittivat sopimuksen, joka on herättänyt myös erittäin paljon närää. Tuo myönnytys kesäkuussa kyllä antaa kuitenkin yhteiskuntasopimusneuvotteluihin hyvää tukea. Ei ole niin helppoa mustamaalata ay-liikettä, että se vain ajaisi omaa etuaan ilman huolen häivää työttömistä tai kansantaloudesta.

Meidän ay-liikkeessä pitää aidosti ryhtyä toimenpiteisiin työväenluokan aseman parantamiseksi. Kyllä sillä heräteltäisiin sitten jo työväenpuolueetkin horroksestaan. Ay-aktiivit ovat jo jonkin aikaa olleet hereillä, mutta tuntuu kestävän kauan, ennen kuin ammattiliitot organisaatioina reagoivat muuttuneeseen tilanteeseen. Ay-aktiivit ovat herätelleet keskustelua, tehneet suunnitelmia varautuen tulevaan. Vaikka SAK ja ammattiliittojen organisaatiot eivät ole tähän kannustaneet, ovat ay-aktiivit löytäneet yhteistoimintaa yli puolue- ja alarajojen. 22.8. järjestettävä suurmielenosoitus on siitä oiva esimerkki ja olemme varmasti valmiita kertomaan joukkovoimalla mielipiteemme niin sitä ennen kuin sen jälkeenkin. Ay-liikkeen tulee lunastaa paikkansa koko työväenluokan edunvalvojana tulevien viikkojen aikana ja sen tulee ennakkoluulottomasti asettua selkeäksi vastavoimaksi työnantajille ja suurpääomille sekä etenkin hallituksen ajamalle kurjistamispolitiikalle.

Kenneth Lindström
Helsingin kauppatyöntekijät ry. 001 puheenjohtaja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s