Yks likka tykkää sopimisesta

cropped-liittox2.jpg

Mutta en tykkää, että ne sopivat siitä mihin niillä ei ole oikeutta. Ylenkatsovat vaan tällaista kansalaista, ay-liikkeen jäsentä. Yks likka vaan, jotain se vaatii, pitääkö sitä kuunnella? Ketään muutakaan? Tehdään niinkuin huvittaa?

Ay-liike (keskusjärjestö/SAK ja sen ja liittojen johtoporras/ puhikset ja liittojen työntekijät) vastasi Suomen porvarihallituksen kiristykseen ylimääräisistä ekstrasuperlisä veronkiristyksistä ja leikkauksista myöntymällä tyka sopimuksen jatkoon eli käytännössä myöntymällä äärimaltilliseen palkkaratkaisuun. Nyt ay-liikkeen (tiedättekin keiden) tulee 21.8. mennessä vastata Suomen hallitukselle hyväksytäänkö yhteiskuntasopimus.

Hallitusohjelmassa sivulla 10 todetaan ukaasi ”Hallitus pyrkii rakentamaan kattavan yhteiskuntasopimuksen Suomen talouden nousua ja parempaa työllisyyttä vauhdittavien päätösten tueksi. Toteutuessaan yhteiskuntasopimus vahvistaa suomalaisten keskinäistä luottamusta, edistää talouskasvua ja tukee uusien työpaikkojen syntymistä. Vastaavasti ilman sen tuloksia julkisen talouden sopeuttamispaineet ovat paljon raskaammat. Silloin 4 miljardin sopeutuspäätösten lisäksi tehdään noin 1,5 miljardin menosäästöt ja veronkorotukset. Hallitus on sopinut molemmista kokonaisuuksista. ”

Yhteiskuntasopimusta on siis sopimassa ilmeisesti ay-liike (jäsenistö ei sitten siihen liity kai oikein mitenkään) ja EK (eduskunta vai elinkeinoelämä, en ole varma) ja hallitus (Suomen?).

7.8.2015 demokraatti.fi ilmoittaa, että SDP julkaisee oman ehdotuksensa yhteiskuntasopimukseksi. Noniin. Eli nyt on yhelle likalle on hiukka epäselvää, että ketkä näissä neuvotteluissa ovat mukana ja ketkä tekevät pohjapapereita ja ketkä ovat vapaaehtoisesti, ketkä pakotettuina neuvotteluissa ja tykkäävätkö kaikki vaan neuvotella. Mikäli olisin PAMin kokouksessä täytyisi kyllä tässä kohtaa pyytää työjärjestyspuheenvuoro.

Sopimuksia voi Suomessa juridisesti pätevästi solmia erilaiset osapuolet, yksityishenkilöt ja yhteisöt. Pääsääntö on, että sopimuksista tulee pitää kiinni. Oleellista kuitenkin on sopimuksia solmittaessa, että osapuolet, jotka sopimuksia ovat solmimassa ovat halukkaita osallistumaan sopimuksen solmimiseen ja sovittuun sopimukseen. Yhteiskuntajärjestyksessämme kyllä tunnistetaan painostus ja kiristys. Usein on kyseenalaista syntyykö sitova sopimus, mikäli neuvottelut tapahtuvat tahtoa vasten ja uhkailtuna ja kiristettynä. Ay-liike on taipunut neuvotteluihin kerta toisensa jälkeen porvariston kiristyksen alle. Olemme solmineet pitkään äärimaltillisia palkkaratkaisuja ja palkkataso on jäätynyt Palvelualoilla tasolle, jolla yksinkertaisesti ei tule etenkään pääkaupunkiseudulla toimeen.

Liittovaaleissa valittu PAMin ylin päättävä elin eli liittokokous (ja sen vaaleissa valitut edustajat) linjasivat kannatettuna päätösesityksenä tänä kesänä, ettei PAM lähde yhteiskuntasopimukseen.
( kohdassa 44:18 http://livestream.com/wolttigroup/PAMliittokokous2015 )

Vallitseva oikeudellinen tila, jossa elämme ei ole sulavasti toimiva. Uskon, että meillä on korruptiota, osaamattomuutta, huolimattomuutta, ahneutta, laiskuutta järjestelmissämme ja instituutioissamme. Ay-liikkeessä. muisti on lyhyt ja pätkivä. Tilanteet muuttuvat usein sen jälkeen kun päätökset on tehty ja johdon täytyy muokata päätöksiä tilanteen mukaan. Edes länsimainen oikeusvaltio itsessään ei toteuta omia ihanteitaan ja arvojaan. Ei tietenkään. Yhteiskunnat ja oikeudelliset tilat elävät jatkuvassa muutoksessa ja poliittisen järjestelmämme kautta lainsäädäntöä ”tekee” ”erilaisia” yhteiskuntamalleja tavoittelevat yhteenliittymät.

Ay-liike on saatava rehelliseksi toimijaksi tämän kaiken keskelle ja meidän täytyy saada jäsenet kokemaan, että heidän päätöksillään on merkitystä. Meidän tulee olla kansanliike, koska edustamme valtavaa osaa kansasta. Ay-liike rakentuu lähelle jäsentä. Ay-liikkeen sielu on toiminnassa työpaikoilla. Johdon mahdollisuus kuulla jäsenistöä on haastavaa PAMissa. Se on kuitenkin tehty erilaisilla institutionaalisilla ratkaisuilla mahdolliseksi. Me käymme vaalit, joissa jäsenistö äänestää edustajansa liittokokoukseen, ja liittokokouksessa edustajat linjaavat toimintalinjan. Kokouksessa tehdään erilaisia päätöksiä suoraa jäsenistön valitsemien edusajiensa toimesta. Päätöksemme kokouksessa irtautua yhteiskuntasopimuksesta on tehty tänä kesänä. Yhteiskunnallinen tilanne ei ole muuttunut niin, että meidän tulisi muuttaa päätöstä jolla linjasimme pysyttelevämme ulkona yhteiskuntasopimuksesta.

Tällä hetkellä 10.8.2015 noin puolen päivän aikaan PAMin johto on SAKn hallituksessa käsittelemässä Suomen hallituksen esitystä. Oletamme siis, että ilman muuta tiedämme minkälaisen sanan PAMin johto tuo tästä käynnissä olevasta kokouksesta. Uskomme PAMin johtoon ja tuemme heitä ja katsomme, että he tekevät kaikkensa jäsenten tahdon toteuttamiseksi.

Oikeisto on ollut niin pitkään vallassa, että se on päässyt merkkaamaan reviirinsä lähestulkoon kaikelle lainsäädännön osa-alueelle. Työoikeus on pienimuotoinen poikkeus. Työlaeissa on vielä jäljellä poikkeuksellisen hyviä lakeja kun vertaa muuhun lainsäädäntöön. Tämä hallitus on ottanut Elinkeinoelämän pitkään vaatiman työelämän sääntöjen murtamisen päätehtäväkseen monin verukkein. Yks likka ei kyllä nyt yhtään tykkää ja meinaan, että jännäksi menee jos tämä yhteiskuntasopimus runtataan läpi kaikesta huolimatta.
Jännitysrakkaudella Yks likka

cropped-liittox2.jpg

Mira korjaa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s