Näin meitä kusetetaan osa 3. Kaupan aukiolot

Hallitus haluaa purkaa turhaa sääntelyä. Turha sääntely on talouskasvun tiellä. On huutava vääryys, että poikkeusluvat maksavat satoja ja taas satoja euroja. Hallitus haluaa, että yrittäjällä on oikeus päättää milloin liike on auki. Hallitus haluaa, että Rane pääsee ostoksille, silloin kun niin tahtoo. Hallitus pelastaa meidät vapauttamalla kaupan aukioloajat.

Ikävä kyllä. Ei vittu sinne päinkään.

Hallitus, etunenässään vatulointi- ja pääministeri Sipilä, haluaa lyödä ammattiyhdistysliikkeen polvilleen. Hallitus haluaa kumota työehtosopimukset. Hallitus haluaa juuri sitä, mitä Elinkeinoelämänkeskusliitto haluaa. Onhan meillä pääministerinä miljonääri.

Kaupan aukiolojen vapauttamisessa on kyse kaikesta muusta, kuin kaupan aukiolojen vapauttamisesta. Tämän meille kävi kertomassa 26.8 A-studiossa Arto Satonen, jonka sekoilu argumenteissaan olisi ollut huvittavaa, ellei sieltä olisi niin pahasti läpipaistanut todelliset tarkoitusperät. Epäonnistunutta piikittelyä siitä, että PAMin ”järjestöjohtaja” (virallinen titteli on HPJHKVJ) Niina Koivuniemi ei muka kuuntelisi jäsenistöä ja ala-arvoiset lohkaisut ABC:stä muka-pienyrityksenä olivat säälittäviä. Hieman paremmin pärjäsi Ann Seliniä vastaan Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala. Molemmat kuitenkin jaksoivat toistella, että mitään dramaattisia muutoksia kauppojen aukioloihin tällä tuskin on ja myönsivät, että eihän tällä mitään huomattavaa vaikutusta työllisyyteen tule olemaan.

Tärkeintä heidän mielestään oli, että parturikampaajat voisivat kammata hiuksia sunnuntaisin ja se, että päästäisiin kalliista poikkeusluvista eroon. Pekkala jaksoi jopa kaivaa väitteeksi, että jossain kaupungissa poikkeusluvat olisi jaettu niin, että tietyillä kaduilla kaupat saivat olla auki ja tietyillä ei. Onhan se huutava vääryys, jos Helsingissä ei saa Malminkartanossa tai Kontulassa sijaitsevat kaupat olla turismin takia auki, jos Mannerheimintiellä olevat saavat. Malminkartanossa nähtiin turisti viimeksi vuonna 1972, kun italialaiset kävivät kummastelemassa kuinka kaunis lähiö Helsinkiin on tehty. Kontulassa turistille on kaupan sijaan useampi kapakka, joissa voi oikeasti tutustua aitoon suomalaisuuteen.

Ei ole – uskokaa tai älkää – kyse parturikampaajien oikeudesta vetää föönillä bööniä, jotka ovat menossa linnanjuhliin. Jos olisi, tämä olisi puhdas neuvottelukysymys. Ei PAMilla ole mitään sitä vastaan, että yksityisyrittäjät pitävät parturikampaamonsa auki itseppäisyyspäivänä. Kunhan työntekijöitä ei sinne pakoteta. Eikä työntekijöitä tarvitse pakottaa, jos heille maksaa riittävästi. Ei ole edes kyse siitä, että poikkeusluvat olisivat kalliita. En minä, ei kukaan meistä muistakaan blogaajista, ei Ann Selin, ei edes Niina Koivuniemi hyödy tai nauti siitä, että poikkeusluvat maksavat satoja ja taas satoja euroja – todellisuudessa 200-400 euroa. Jos tämä olisi oikeasti se ainut ongelma, niin miksei vatulointiministeri Sipilä päättäisi, että perusteltuja poikkeuslupia saa ilmaiseksi. Tietyillä turistirikkailla alueilla jopa ilmoituksella.

Nyt on oikeasti menossa helvetin hieno sumutus. Hallitus on olevinaan pienyrittäjän asialla. Tavan kansalainen on äkkiseltään sitä mieltä, että kyllähän se olisi kiva, kun saisi hakea lihapiirakan kaupasta keskellä yötä. Keskustelu on juupas-eipäs väittelyä pitäisikö kauppojen olla koko yön auki vai ei. Väittelyä siitä, että miksi kaupat eivät voisi olla, jos sairaalat ovat (akuutin hoidon puutteeseen kuolee minuuteissa, akuuttiin nälkään viikoissa, eli kauppaan ehtii, sairaalaan ei välttämättä). Miksi kaupat eivät voisi olla auki pidempään, kun ravintolatkin ovat (kaupat eivät myy kello 21 jälkeen alkoholia).

Mutta, kun kyse ei ole tästä.

Se, että keskustelua käydään kaupan aukioloista, on puhdasta kusetusta. Jos näitä asioita haluttaisiin oikeasti ajaa eteenpäin ja epäkohtia korjata, niin kaikki osapuolet – valtiovalta, työnantajat ja työntekijät – otettaisiin saman pöydän ääreen. Neuvoteltaisiin siitä, että mikä olisi paras mahdollinen ratkaisu ja mitä muutoksia pitää tehdä, että kaikki osapuolet näiden muutosten kanssa voisivat elää.

Kyse on siitä, että miljonääri Sipilä haluaa murtaa ammattiyhdistysliikkeen. Sen takia Sipilä ei neuvottele. Sipilä laittaa tiedoksiannon ja yrittää kävellä kolmikantaisen neuvottelun yli. Sipilä kumoaa kokonaisen lain, liikeaikalain. Tämä on Sipilän kuvitelmissa hänen voiman näyttönsä. Tällä hän näyttää ammattiyhdistysliikkeelle kaapin paikan.

Ikävä kyllä, niin kauan kuin me väännämme kättä siitä, että saako Prisma, Citymarket, Euromarket, Lidl, Hanskin valinta olla auki lauantaina kello 21 asti, tai saako Salon Samuli kammata hiuksia itsenäisyyspäivänä kello 10, me hajotamme rivimme ja annamme tämän käydä. Sedällä ei ole mitään sitä vastaan, että kauppojen aukioloja laajennettaisiin. Sedällä ei ole mitään sitä vastaan, että Salon Samuili kampaa hiuksia silloin, kun asiakkaita on. Kunhan nämä tehdään yhteistyössä, henkilökunnan työolot ja –ehdot huomioiden.

Työehtosopimuksissa sovitaan ehdoista, joilla työtä tehdään. Työehtosopimukset sovitaan aina lain asettamaa minimitasoa paremmaksi. Työehtosopimukset sopivat työnantajat ja työntekijät. Nyt hallitus on murtamassa lain, jonka päälle kaupan alan työehtosopimus on rakennettu, tällöin kaupan työehtosopimukselta murtuu suuressa osin pohja.

Älkää keskustelko nyt siitä, pitäisikö kaupan olla keskellä yötä auki, siitä voidaan keskustella myöhemmin. Keskustelkaa siitä, että millä keinoilla kaupan aukioloja tulee rukata. Jos tämä lakiesitys etenee, niin kaupan alalla tullaan näkemään ennennäkemätön määrä lakkoja. Setä toivoo, että muut liitot ja alat osoittavat solidaarisuutta. Sillä jos tämmöinen menettely hyväksytään nyt, se hyväksytään vastakin.

Rakkaudella Teidän
Setä

Ps. Setä on ammattiosaston puheenjohtaja ja toimipaikkakohtainen luottamusmies, joten uskokaa hyvällä – Setä tietää taaskin mistä puhuu

Pps. Tämänkertainen blogi on herättänyt jopa kanssa blogaajissa keskustelua, joten Setä korostaa kahta asiaa tässä blogin lopussa. Ann ja erityisesti Niina pärjäsivät keskusteluissa erinomaisesti. Maltillisesti ja loogisesti argumentoiden. Lisäksi blogissa mainitaan Kontula, suurelta osin, koska se on yksi legendaarisimmista Helsingin lähiöistä. Tämä on tarkoitettu kunnianosoitukseksi Kontulalle, jossa Setä vierailee aina silloin tällöin. Setä ei koskaan käy Kontulassa kaupassa. Ravintoloissa, baareissa ja kavereillaan kylläkin.

Mainokset

4 thoughts on “Näin meitä kusetetaan osa 3. Kaupan aukiolot

 1. Yritin löytää siitä argumentteja, mikä tässä muutoksessa on väärin. Suurimmaksi osaksi harmistus näyttää johtuvan siitä, että demokraattisesti lakeja säätämään valittu eduskunta ja sen vallassa oleva hallitus ei saisi käyttää valtaansa tehdä laille perustulain puitteissa mitä haluaa. Demokraattisen päätäntäelimen sijaan pitäisi kattaa kokouskaffet ja istuttaa aavistuksen tai hieman enemmän kokouspullasta turvonneet pamput, sedät ja muutama täti neuvottelemaan asiasta yötä päivää. Väännettäisiin silmänalusten tummetessa yö yöltä, koska vääntämisellä näytettäisiin oma valta.

  Tekstin väite on, että nyt on tarkoitus lyödä ammattiliitot polvilleen. Kuitenkin todetaan, että työehdoista sovitaan työehtosopimuksissa – niistä neuvottelu onkin juuri AY-setien ja tätien sekä EK-pamppujen hommaa! Ja sitä ei ole liikeaikalain kumoaminen mitenkään muuttamassa.

  Asialliselta kuulostaa väite ja huoli kaupanalan tessin romuttumisesta siitä syystä, että se perustuu liikeaikalakiin. Itse tessiä katsoessa siinä ei kuitenkaan ole yhtään viittausta liikeaikalakiin. Sopimus on täysin itsenäinen, sillä siinä on määritetty esimerkiksi pyhäpäivät, työaikojen rajoitukset ja lepoajat. Tes pysyy voimassa sellaisena kuin se on aikoinaan neuvoteltu.

  En ymmärrä rakkautta byrokraattisiin poikkeuslupiin, joissa leimaniskun hinta on 200-400 euroa. Parturi-kampaajista valtaosa on yksinyrittäjiä ja on selvää, ettei parturi-kampaajan kovin helposti kannata monen sadan euron poikkeuslupaa hankkia. En myöskään ymmärrä, mitä hyvää siinä on, että pienyrittäjä joutuu pohtimaan saako vai eikö hän saa pitää liikettään auki. Miten vaivatonta onkaan, kun vastaus on, että pidä jos haluat ja koet sen järkeväksi/kannattavaksi.

  Maailma muuttuu ja vapaus aukiolojen suhteen helpottanee monen yrittäjän arkea. Ei tarvitsisi edes miettiä, voiko myymälää laajentaa yli 400 nelimetriseksi ilman, että aukioloja olisi supistettava. Verkkokaupat ovat auki ilman rajoituksia ja kivijalka kilpailee yhä useammin samoista asiakkaista.

  Tykkää

  1. No niin LiittoX:n kanssa blogaajat, kuka laski meidän sivuille näin kriittisen kommentin?

   Ei vain, Pertti. Kiitos jälleen kommentistasi ja aivan ensimmäiseksi: tykkään kovasti kirjoitustyylistäsi, maailma olisi paljon kauniimpi paikka jos kaikki väit-, siis keskustelut, käytäisiin samalla tyylillä ja sävyllä. Asiallinen, mutta mukavan kevyellä kynällä.

   Ja sitten asiaan. Kyllä, suurin harmistus, oikeastaan ainut harmistus, mitä yritän tekstissä tuoda esiin on juurikin tuo, että demokraattisesti valtaan valittu elin alkaa tehdä laille, mitä he perustuslain suomissa puitteissa voivat. En tahdo! Mutta, perustellaanpa. Suomessa on koko sotienjälkeisen ajan työmarkkina-asioista päätetty kolmikantaisesti. Mukana päätöksen teossa ovat olleet niin Arkadianmäki (hallitus), Eteläranta (työnantajat) ja Hakaniemi (työntekijät). Tämä kolmikanta on ollut yksi merkittävimmistä syistä Suomen talousihmeelle, vaikuttaen omalta osaltaan tasa-arvoon, kapeisiin tuloeroihin, yhteiskunnan vakauteen ja peruskoulutkseen. Nyt nykyhallitus on murtamassa tätä kolmikantaa. Ensin se yritettiin tehdä survomalla palkka-alea (tai pidempää työpäivää) työntekijöiden kurkusta ales. Kun se ei onnistunut, niin aletaan kumoamaan lakeja. Tämä on täysin johdonmukaista toimintaa, ja muissa yhteyksissä puhun jopa Sipilän ristiretkestä.

   Työehtosopimus sovitaan lain päälle, yleensä lakia paremmaksi. Yleinenkäytäntö työmarkkinopilla on, että ensin on laki, sen päälle tulee TESsit, sitten paikalliset sopimukset ja mahdolliset henkilökohtaiset sopimukset. Lähtökohtaisesti kun mennään ylöspäin, sitä paremmaksi asiat sovitaan. Laki mahdollistaa periaatteessa palkan maksamisen kohtuullisessa määrässä perunoita. TES vaatii jo ihan aikuisten rahaa ja tiettyä summaa. Hanskin valintamyymälässä voidaan vielä sopia, että työntekijät saavat 10 prosenttia kovempaa liksaa, kuin TES vaatii. Lopulta Heljä-Kaarinalle voidaan vielä maksaa oma henkilökohtainen 10 prosaenttia kaiken muun päälle. Tai voidaan sopia, että Hanskin valinassa kahvitauko on joka tunti, paitsi Heljä-Kaarinalla aina puolentunnin välein, kun on sitä reumaa.

   Mutta seuraava (ylempi) porras rakentuu aina alemman päälle. Jos alempi alkaa heilumaan, heiluu myös ylempi. On totta, että Kaupan TESsissä ei ole yhtään suoraa viittaus, tai yhtäläisyysmerkkiä, tai edes lue, että katso http://www.finlex.fi. Mutta lomapykälät tulevat käytännössä suoraan vuosilomalaista, vuosilomalain muuttuessa myös kaupan lomasäännökset muuttuvat. Nyt jo pelkästään, ilman foliohattua, niin ensimmäinen hatusta otettu pykälä mikä kumoutuu käytännössä on aattovapaat. TESsin mukaan myyjällä on oikeus kahteen seuraavista neljästä aatosta, Jussi, Pääsiäislauantai, Joulu ja uusivuosi. Jos tähän ei saada tarkennusta, niin tulee tosi kivat aattovapaat, kun kaikki muut päivät ympärillä on töitä.

   TESsi ei mitätöidy, eikä lakkaa olemasta. Se vain heikkenee ja alkaa heilumaan.

   Olen kanssasi samaa mieltä, että jos Salon Sedän omistaja haluaa leikata hiuksia Itseppäisyyspäivänä, niin siitä vaan. Kuten sanoin, järkevät poikkeusluvat voisi minun puolestani saada ilmoituksella ja ilmaiseksi. Ilman leimaveroa, ilman byrokratiaa. Näitä voisi siis olla juurikin parturikaampaamoiden aukiolot kirkollisten, valtiollisten ynnä muiden yleisesti tunnettujen juhlapäivien yhteydessä. Jonkinnäköistä valvontaa toki tulisi olla, että kauppaa ei pidetä auki koko juhannusta, koska kauppiaan kissa sai pentuja. Kulut ja kustannukset sitten maksatetaankin näillä tyypeillä. Samoin kuin turistikausille ja -paikoille voisi myöntää pysyväisluvan.

   Kyllä, minustakin olisi hyvä, että Hanskin valinta voisi huoletta rakentaa isomman maitokaapin ja kunnon HeVi-osaston, ilman pelkoa, että aukioloajat kaventuisivat. 400 neliötä on keinotekoinen ja hassu raja.

   Mutta väitettäsi, että lain kumoaminen hyödyttäisi yrittäjiä, tai pienyrittäjiä. Poislukien parturikampaajat, jotka usein ovat itsensätyöllistäviä, ts. ammatinharjoittajia, ts. toiminimi Sedän Saksi ja Silppu, ja näin ollen saisivat minun puolestani harjoittaa ammattia kuinka parhaakseen näkevät. Eihän kirvesmiestäkään kielletä veistelemästä öisin tai tapsimattia vaihtamasta sulakketta sunnuntaina. Kioskiyrittäjät saavat jo pitää kaupat auki miten lystäävät. Hanskin valinnan liikevaihdosta tulee valta osa lauantaina ja kesäsunnuntaisin 18-21 kun ihmiset käyvät hakemassa oluensa. Jos hypersuperautomarketit saavat olla auki vapaasti, niin tämä kauppa siirtyy niihin. Kivijalka kilpailee vain saavutettavuudella, jos Automarketit ovat yhtä saavutettavissa, niin edullinen hinta ja valikoiman laajuus vievät väksinkin kaupan niihin.

   Nyt käydyn – siis yleisesti tuolla muuallakin internetissä – keskustelun perusteella liikeaikalaille on ilmeisesti tehtävä jotain ja sen voi tehdä paremmaksi. Asia on näin. Ongelmana on keino, millä tätä ajetaan. Jos jotain täytyy tehdä, tehdään sen yhteistyössä. Kolmikantaisesti.

   Tykkää

   1. Kiitos asiallisesta ja perustellusta vastauksesta. Huolesi kohdistuu siis kolmikantaisen sopimisen mahdolliseen kaventamiseen.

    Erimielisyytemme taitaa kiteytyä siihen, onko liikeaikalain muuttaminen tai kumoaminen kolmikannan asia. Minun mielestäni ei. Eikä se ole ennenkään taitanut olla, onhan sitä muutettu vähemmän rajoittavaan suuntaan ilman suuria neuvotteluita. Ei ole kauaakaan, kun kaupat saivat olla auki sunnuntaisin vain kesällä ja ennen joulua tai sitä ennen ei silloinkaan. Kyseessä on mielestäni poliittinen arvovalinta siitä, miten valtio ohjaa ihmisten käyttäytymistä – ei työmarkkina-asia.

    Räsäsen Päivin toive ravintoloiden sulkemisesta jo puolen yön aikaan ja alkoholin myyntiaikarajoitukset kaupoissa ovat myös poliittisia valintoja, ei kolmikannan asioita. Vaikutuksensa päätöksillä on työmarkkinoille, mutta työehdoista sovitaan erikseen.

    Tupo:t ja eläkkeet ovat mielestäni hyviä esimerkkejä suomalaisesta kolmikannasta. Vuosilomalaki voisi ehkä kolmikantaan kuulua, joskin lakeja säädettäessä eri eturyhmiä/etujärjestöjä kuullaan kyllä asiantuntijoina. Nyt ei kuitenkaan olla koskemassa vuosilomalakiin, jota käytät vastauksessasi esimerkkinä.

    Kauppojen aukioloaikoihin liittyvä valtion ohjaus – holhoukseksikin sitä voisi kutsua – ei mielestäni ole nykypäivää. Jos yrittäjä haluaa pitää putiikkiaan Taiteiden yönä tai Midnight runin aikaan auki, niin pitäköön. Voi olla, että sillä saataisiin aikaan lisämyyntiä, joka muuten jäisi tekemättä. Kyllä kaupassa saa nytkin tehdä töitä yöllä – mutta kaupan ovi ei saa olla asiakkaille auki.

    Tykkää

 2. LRDR.

  Kaupat auki silloin kun kansa haluaa, se on paras järjestely. Silloin on kauppiaalla asiakkaita ja työntekijällä tekemistä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s