Yhteiskunnan orjat järjestäytyvät

Suomen suurimpiin kuuluvan ammattiliitto Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n ylin päättävä vaaleilla valittu elin liittokokous linjasi kesällä 2015 PAMin tavoitteet vuosille 2016-2019. Liittokokouksen tehtävä oli valita hallinto ja lyödä tavoiteohjelma lukkoon. Tavoiteohjelmaluonnos kiersi aktiivisen jäsenistön käsittelyn läpi ennenkuin se lopulta tuotiin liittokokoukseen hyväksyttäväksi. Liittokokouksessa työryhmät järjestäytyivät vielä hiomaan ohjelman lopulliseen loistoonsa. Näin ammattiliittoni hyväksyi kenties edistyksellisimmän tavoiteohjelman mitä historiassa on nähty. Prosessi oli demokraattinen ja hyvin toteutettu. Asiakirja tuo hienosti kentän äänen PAMin hallintoelinten ohjenuoraksi.

PAM linjaa asiakirjassa sivulla kaksi ”Palkansaajien on oltava tulevaisuudessa aktiivisia yhteiskunnan kehittäjiä ja toimia sen rakentavana voimana. Tämän vuoksi haemme aktiivisesti uusia innovaatioita ja toimintatapoja niin yhteistyössä työnantajien kanssa kuin tarvittaessa heidän näkemystensä vastaisestikin. Teemme kaikkemme ay-liikkeen merkityksen vahvistamiseksi yhteistyössä yli liittorajojen kutsuen mukaan myös muita järjestöjä. ”

Olemme tilanteessa, jossa joudumme kehittämään yhteiskuntaa työnantajien näkemysten (Elinkeinoelämän keskusliiton= Suomen hallitus) vastaisesti. Porvarihallitus esittää kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi lisää palkanalennuksia, ensimmäistä sairaslomapäivää palkattomaksi ja loppuun osaan sairaslomasta palkanalennusta, ylityö ja sunnuntaikorvauksien pienentämistä. Työntekijöiden ostovoimaa romuttamallako Suomi saadaan nousuun? Esitetyt kilpailukyvyn parantamiset ovat järkyttävä esitys tilanteessa, jossa Suomessa on massiivinen määrä työtätekeviä köyhiä. Lopulta palkanalennukset näkyvät sosiaaliturvan hakijoiden tulvana. Yhteiskunta ei siis säästä tässä kuin EK:n jäsenyritysten jo valmiiksi pulleasta pussista. PAMilaiset pienipalkkaiset myyjät Citymarketeista ovat perjantaina 11.9.2015 klo.12 reagoineet näihin heikennyksiin ulosmarssilla. PAMilaisille myyjille palkanalennukset tarkoittavat joutumista tilanteeseen jossa palkalla ei vieläkään elä. PAMilaiset Citymarketin myyjät näyttävät esimerkillään, ettei työmarkkinoilla pätkätyöläisten osa-aikaisten työntekijöiden ja vuokratyövoiman luvatussa maailmassa palkallaan elä ja leikkausten jälkeen niillä ei vieläkään elä. On eliitin vuoro palata maan pinnalle.

Tavoiteohjelman sivulla 2-3 todetaan, että PAM reagoi nopeasti ongelmiin tarvittaessa työtaistelutoimin ja on aktiivisessa yhteistyössä ammattiosastojen kanssa. Keskeisimpiä tavoitteita tässä on: ” 3. Työnantajahegemonian murtaminen.”

Yhteiskunnan surkea tilanne on syntynyt ahneiden pääomapiirien toimien seurauksena. Elämme kriisin aikaa, se on inhimillinen kriisi. Aika, jolloin työväenluokka ja köyhät on jätetty heitteille ja pääoman edun, eliitin edun vuoksi meitä vaaditaan uhraamaan työväenluokka ja ay-liike. Esitys joutaa takaisin Sipilän vattuhattuun. PAM tavoiteohjelmansa mukaisesti ja pätevien johtajiensa sekä kenttänsä määrätietoisella toiminnalla tulee olemaan mukana torppaamassa näitä pyrkimyksiä. On yhteiskunnallisen muutoksen aika. Äärimaltilliset palkankorotukset ja konsensushakuinen sopimuspolitiikka on nyt ymmärretty palkansaajien sumutukseksi.

Ay-liike on kansanliike ja sen tulee käyttää voimaansa mikäli porvarihallitus aikoo halvaannuttaa yhteiskunnan typerillä esityksillään. Hallituksen toiminta on ollut yhtä farssia. Pääministeri ilmoitti, ettei hallitusohjelmaa tehdessä ole edes ollut tarkoitus tarkistaa sen perustuslainmukaisuutta. Hallitus esittää holtittomasti erilaisia esityksiä, joita perinteisesti työnantajien etujärjestö EK (tunnettu myös tes-rikkojien suojelujärjestönä) on pyrkinyt lobbaamaan. Hallituksen tapa syöstä työmarkkinapuolet sopimuspöydistä ja esitetyt sopimisen rajoitukset ovat sellainen muutos Suomen sopimuskulttuuriin ja sopimusvapauteen, että se tulee menestyessään pöllyyttämään koko yhteiskuntajärjestystä. Turhan lainsäädännön purkutalkoot ovat muuttuneet ”hutkitaan ei tutkita sääntely” talkoiksi mikä näyttää tässä ajassa erikoiselta sillä sekä kansainvälisesti, että Suomenkin tasolla lainvalmistelun laatu on viime vuosina saanut asiantuntijoilta tiukkaa kritiikkiä. Erilaisia hankkeita on käynnistetty paremman lainvalmistelutyön saavuttamiseksi. Sipilän hallitus on jostain syystä jätetty näiden hankkeiden ulkopuolelle.

Yhteiskuntarauha on historiallisesti ja kansainvälisesti horjunut kun jokin kansanryhmä/osa on jätetty ulos yhteiskunnan järjestämisestä. Tällainen tilanne on perinteisesti johtanut vallankumousliikehdintään. Tilanteessa, jossa työläiset ovat alistetussa asemassa, on ainoa tehokas aseemme lakkoase. Porvareilla on tällähetkellä parlamentaarinen enemmistö, jonka avulla heillä on mahdollisuus,nykyisten lakien mukaan, mikäli hallituksen rivit pysyvät suorina, viedä työläisiä kurjistavat lakiesityksensä pakottavaksi lainsäädännöksi asti. Lainsäädännön perutuslaillisuuden kiertäminen on onnistunut tässä maassa ennenkin. Kuten kansan synnyttämässä Joukkovoima-liikkeen Helsingin mielenilmauksessa huudettiin ”Meillä on hätä, hallitus on mätä!”

Sipilän hallituksen sytyttämä luokkasota työväenluokkaa vastaan on vastenmielinen ja se torpataan vaikka poliittisen lakon voimalla #yleislakko.

Rakkailla yhteistyöterveisillä Mira Yks Likka Auer
Ps. PAMin tavoiteohjelman löydät tästä linkistä.

Mainokset

2 thoughts on “Yhteiskunnan orjat järjestäytyvät

  1. Insinööriliitto on mukana mielenilmauksessa, joten eipäs mustamaalata insinöörejä 🙂 Hyvä kirjoitus, Mira-Likka!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s