Miten Minä Mielenilmaukseen

LiittoX on koonnut pienehkön listan yleisehköjä ohjeita perjantain mielenilmaukseen osallistuville. Ohjeet ovat suuntaa antavia ja yleispäteviä. Tarkempia ohjeita jokainen saa varmasti omasta ammattiosastostaan ja –liitostaan, sekä lukuisista muista edunvalvonta järjestöistä.

Milloin mielenilmaus on? Monelta sinne poistuminen tapahtuu? Milloin sieltä palataan?

Mielenilmaus on perjantaina 18.9 kello 11-13. Poistuminen työpaikoilta on syytä aloittaa riittävän ajoissa, että tarvittavat sulku-, lopettamis-, ynnä muut toimenpiteet ehditään varmasti suorittaa. Palaaminen työpaikoille alkaa kello 13 mielenosoituksen päätyttyä.

HUOM! SAK ja lukuisat ammattiliitot järjestävät kuljetuksia pääkaupunkiseudun ulkopuolelta saapuville. LiittoX kehottaa olemaan yhteydessä omaan ammattiliittoon näissä tapauksissa.

Pitääkö ilmoittaa osallistuvansa mielenilmaukseen?

Riippuu kenelle ja missä tilanteessa. Alle 18-vuotiaan olisi hyvä ilmoittaa vanhemmilleen, naimisissa olevien puolisoilleen. Työntekijän, joka ei ole töissä ei tarvitse ilmoittaa kenellekään, jos osallistuu.

Työntekijän, joka on työvuorossa, tilanne on hieman toisenlainen. Lähtökohtaisesti osallistuminen mielenilmaukseen on perustuslaillinen oikeus, joka on rikkomaton ja koskematon. Joten tilivelvollisuutta mielenosoitukseen osallistumisesta ei ole, eikä voi olla. Tilanne on sama, kuin osallistuisi mihin tahansa lyhyt kestoiseen työtaistelutoimeen.

LiittoX suosittelee, että koska toimenpiteiden kohde on Suomen hallitus ja hallituksen leikkauspolitiikka, eikä yksittäiset työnantajat, poistumiset työpaikoilta tehdään turhaa provosointia – puolin ja toisin – välttäen. Poistumisesta voi ilmoittaa, se on jopa kohteliasta. Etenkin siinä tapauksessa, että kokonaisia työpisteitä poistuu samanaikaisesti.

Erityisesti on syytä huomioida, että koska mielenilmauksen kohteena ei ole yksittäinen työnantaja, niin poistuessa huomioidaan suurella tarkkuudella, että työnantajan omaisuudelle ei aiheudu tarpeetonta vaaraa. Tavarat asian mukaisille paikoille, ovet ja ikkunat lukkoon ja niin edelleen.

Voiko työnantaja purkaa työsuhteeni mielenilmaukseen osallistumisen aikana?

Ei voi. Tai voi, mutta se on laiton irtisanominen tai laiton työsuhteenpurku. Mikä tarkoittaa vahingonkorvauksia. Mikä tarkoittaa paljon rahaa.

Voinko saada kirjallisenvaroituksen/nuhtelut/huonompia työvuoroja/muita sanktioita, jos osallistun mielenilmaukseen?

Et. Et. Et. Ja vielä kerran et. Mikäli työnantajasi jotain näistä yrittää, kehotamme olemaan välittömästi yhteydessä omaan luottamusmieheesi, oman ammattiosastosi puheenjohtajaan, ammattiliittoosi, keneen tahansa. LiittoX toivoo työnantajilta samanlaista malttia, kuin mitä työntekijät osoittavat. Toivomme, että tilanne ei turhaan eskaloidu ja kaikenlaista provosoimista vältetään puolin ja toisin.

LiittoX tulee tarvittaessa käsittelemään blogeissaan mahdollisia ylilyöntejä.

Saanko palkkaa tunneilta, jotka olen mielenosoituksessa?

Et. Olit vapaalla tai töissä, niin mielenilmaukseen osallistuminen on palkatonta.

LiittoX vetoaa järkeviin työnantajiin, että työntekijöille joko maksettaisiin tunnit rahana, mikäli yrityksen taloudellinen tilanne moisen mahdollistaa, tai että työntekijöiden annettaisiin halutessaan tehdä tunnit myöhemmin takaisin. Mielenilmaus on kuitenkin kohdistettu Sipilän ristiretkeä ay-liikettä vastaan, joten toivomme, että turhaa provosointia ja provosoitumista vältetään.

Miten töihin paluu tapahtuu?

Mielenosoitus on merkitty päättyväksi noin kello 13, jonka jälkeen ihmiset palailevat työpaikoilleen. LiittoX kehottaa sopimaan työnantajan kanssa, että mikäli työvuoroa on enää epämielekkään vähän jäljellä, työntekijän annettaisiin jäädä suoraan viikonlopun viettoon. Kyseessä lähinnä tapaukset, joissa mielenilmauksen päättymisen jälkeen työvuoroa on jäljellä tuntia lyhyempi aika.

Kirjoittanut
Isto ”Setä” Yrjönen

Korjannut, tarkastanut ja hyväksynyt

J. Tuomiovaara = Joonas Tuomivaara

Demari – love = Niko Ravattinen

Demarisuhteiden ylläpitämisen vaalimiseksi, hyväsynyt myös Mira ”Yks likka” Auer

Mainokset

One thought on “Miten Minä Mielenilmaukseen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s