Vieraskynä – Ilpo Haaja

cropped-liittox.jpg
Vieraskynä -otsikolla julkaistaan satunnaisesti, säännöllisesti ja tai hyvin epäsäännöllisesti Liitto X:n tilaamia tai toivomia tekstejä, joiden katsomme sisällöllisesti tahi edustamansa tahon vuoksi edistävän yhtenäisen työväenluokan syntyä. Nyt vuorossaan jo historian kolmas Vieraskynä -blogi, jossa Ilpo Haaja, Hietalahden telakan pääluottamusmies, lyhyesti ja ytimekkäästi kieltää palkkojen leikkaukset.

Ehdoton ei palkanlisien poistolle

Työehtosopimukset sisältävät joukon lisiä, joita ei ensimmäistäkään voi poistaa.

Vuoro- tai sunnuntailisät ovat äärimmäisen tärkeitä taloudellisessa mielessä varsinkin matalaliksa-aloilla. Näitä duuneja tekevät suurimmalta osalta naiset. Tasa-arvoasiakin tämä on, vaikka ko. yhdyssana sisältää toki paljon muutakin kuin liksat.

Kesälomaliksa on yksi odotetuimmista palkanosista vuoden aikana, ainakin niiden osalta, jotka ovat kokoaikaduunissa. Työnantajat haluavat heidän pääedustajansa pääministeri Sipilän johdolla rikkoa kesälomamme lähes kokonaan.

Hänen lopullinen päämääränsä on ilman muuta oikeistolaisen elämän täydellinen matkiminen esim. USA:sta, jossa ay-liike on kielletty tai sen toiminta on lähes kokonaan tehty mahdottomaksi. Maassa ei myöskään tunneta kesälomia, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, jolloin silloinkin lomaa on esim. 1 vko.

USA:n mallit eivät sovi pohjoismaihin, eikä myöskään Suomeen. Kesälomaliksa on palkanosa ja on myös taatusti yhtä tärkeä kuin mahdolliset palkanlisätkin.. Metallityöväen liitto lakkoili v. 1971 kokonaiset 7 viikkoa, jolla lomaraha saatiin aikaiseksi. Tästä ei ole pienintäkään syytä luopua missään olosuhteissa, niin kuin ei muistakaan lisistä.

Ilpo Haaja
Hietalahden Telakan pääluottamusmies

cropped-liittox.jpg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s