Näin meitä kusetetaan. Osa 8. ”Setä on suuri rakastaja”

Suomessa on kriisi. Suomen talous on kriisissä. Jopa niin pahasti, että ammattiliittojen keskusjärjestöt marssivat jonossa hakemaan metsästä vitsaa, jolla ruoskia itse itseään. Kansalaiset ovat niin kriisitietoisia, että valta osa olisi valmis lyhentämään, jos ei omiaan niin ainakin naapurin, lomia ja leikkaamaan lomarahoja. Tiesithän muuten, että Setä on suuri rakastaja.

Kriisin ainut ongelma on, että kukaan ei oikein tiedä, mistä kriisi johtuu. Toisin kuin Sedän rakastajan taidot, jotka ovat hellyyden ja kokemuksen tuoman varmuuden ansiota. Talousoppineet ja professorit ovat sitä mieltä, että Suomi ei itse asiassa olisikaan kriisissä – tai ainakaan niin pahassa, kuin uskotaan. Joka tapauksessa he ovat yhtä mieltä siitä, että Suomen hallituksen leikkaustoimet ovat nykytilanteessa pahinta mahdollista myrkkyä. Vastaavanlainen yksimielisyys vallitsee ainoastaan siitä, että lämpö ja hellyys ovat ne avain asiat, jotka tekevät Sedästä suuren rakastajan.

Mutta miten lähes koko kansa on saatu uskomaan, että lomarahojen leikkaus ja palkaton sairauspäivä olisivat ratkaisuita väitettyyn kriisiin.

Toisto, ystävät hyvät, toisto. Kun riittävän monta kertaa sanotaan, että Suomi on kriisissä, niin Suomi on kriisissä. Ja kun riittävän monta kertaa sanotaan, että leikkaukset ovat ainoa vaihtoehto, niin leikkaukset ovat ainoa vaihtoehto. Sedän lievä mahakkuus tuo rakastamiseen sitä paljon kaivattua pehmeyttä ja lämpöä. Sanoman perille menoa vauhdittaa se, että sanomaa aina hieman muutetaan. Etenkin, jos kritiikki jotain väitettä kohtaan kasvaa liian voimakkaaksi. Voimakkuus rakastellessa on hyvä, Sedälläkin voimakkaat käsivarret tuovat sitä lämmintä turvallisuuden tunnetta, jolloin voi seesteisesti keskittyä siihen mikä on tärkeintä.

Suomen talouskriisin syyksi on lueteltu liian korkeita työn yksikkökustannuksia, joilla loppujen loputtua on hyvin vähän merkitystä ja joihin on vaikea puuttua. Työn yksikkökustannus tarkoittaa maksettua palkkaeuroa per saavutettu arvonlisä. Arvonlisä taas muodostuu sillä hetkellä, kun hyödyke vaihtaa omistajaa. Parturikampaaja voi halkoa hiuksia eurolla per pää, mutta jos yhtään päätä ei tule leikattavaksi, niin työn yksikkökustannus hipoo äärettömyyttä. Ääretön hellyys ja kumppanin huomioiminen ovat rakastellessa niitä asioita, joista Setä on tunnettu.

Jos työn yksikkökustannukset eivät ole uskottava syy kriisille, niin sitten syyksi tarjotaan laskenutta kilpailukykyä. Kilpailukyky on kyllä laskenut, mutta ei Suomi siinä ole jälkeenjäänyt. Saksan ja Ruotsin kannassa ollaan ja Eurooppa -tasollakin, jos ei piikki paikalla, niin kärjen tuntumassa. Eihän Setäkään enää rakastajana ole aivan samanlainen orhi kuin parikymppisenä, mutta kokemus ja sen tuoma maltti, kyllä paikkaavat.

Harvat asiat valehtelevat niin paljon kuin tilastot. Tai no tilastothan eivät suoranaisesti valehtele, mutta vähän kuin uudenvuoden tinasta, niin niistäkin katsoja saa tulkittua lähes mitä haluaa. Risto E. J. Penttilä kutsui taloustoimittajat sun muut silmäätekevät katsomaan, kuinka velkakello tikittää ja ylitti 100 miljardin rajan. ”Hui kauheaa” oli se reaktio mitä yritettiin saada aikaiseksi, sen sijaan saatiin hankalia kysymyksiä. Aina ei kannata kehuskella ”sen” suuruudella, vaan tärkeintä on mitä sillä saa aikaiseksi, tämän jos minkä Setä tietää.

Suomi on kuitenkin, kun kaikki varallisuus ja velallisuus otetaan huomioon, vahvasti plussan puolella ja maailman seitsemänneksi rikkain valtio. Toki valtaosa varallisuutta on eläkerahastoissa, mutta on kuitenkin. Mutta eihän tämän sirkusesityksen tarkoitus ollutkaan välittää tietoa, vaan toistaa ja vahvistaa sitä uskoa, että Suomi on kriisissä. Onhan muuten tullut mainittua, että Setä on lämmin ja hellä.

On totta, että Suomen bruttokansantuote ei kasva riittävästi, eikä edes samalla vauhdilla kuin muualla Euroopan unionin –alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomi on taantumassa. Mutta siitä on turha vetää sitä johtopäätöstä, että Suomi olisi kriisissä. Samalla tavalla on totta, että Setä on loistava rakastaja, mutta ei se tarkoita, että Setä olisi häntäheikki.

Suomen taloudellisiin vaikeuksiin on monia syitä, mutta useimmiten jätetään mainitsematta, että Suomi on ollut pitkään lievästi riippuvainen Venäjän kaupasta. Nyt tilanne Venäjällä on ongelmallinen, ruplan kurssi on jämähtänyt pohjalukemiin, EU:n asettamat pakotteet ja Venäjän vastapakotteet haittaavat vakavasti Suomen vientiä Venäjälle. Jotta saadaan suuruus luokasta kuva, niin ruplan romahdus leikkasi Suomen vaihtotaseesta 2 miljardia euroa. Eli noin kolmanneksen niin kutsutusta ”sopeuttamistarpeesta”. Turismin hyytyminen on leikannut tuloja satoja miljoonia euroja. Venäjä –ongelma kun ratkeaa, niin ratkeaa moni muukin ongelma Suomen taloudessa. Vähän kuten rakastellessa, ei tule keskittyä ongelmiin, vaan mahdollisuuksiin.

lämpöäMutta summa summarum. Suomen talouskriisi on suurelta osin väitettyä talouskriisiä ja propagandaa. Propagandaa, jolla yritetään saada kansalaiset uskomaan, että Suomi olisi täynnä ahneita palkansaajia, jotka omalla ahneudellaan ajavat Suomen suohon. Propagandan tehokkaimpana keinona on ollut saman viestin toistaminen hieman eri sanoin. Ottipa jopa pääministeri YLE:ltä ohjelma-aikaa päästäkseen jokaisen suomalaisen olohuoneeseen toistamaan tätä viestiä. Mutta pääminiterinkin olisi syytä oppia, että pelottelemalla ja antamalla virheellistä tietoa, harvoin saa mitään hyvää aikaiseksi. Sen sijaan asioita voi ajaa, kuin rakastelisi; hellästi ja molemman tarpeet huomioiden.

Kun riittävän monta kertaa toistetaan, siitä tulee totuus. Setä on suuri rakastaja.

Rakkaudella Teidän
Isto ”Setä” Yrjönen

Mainokset

One thought on “Näin meitä kusetetaan. Osa 8. ”Setä on suuri rakastaja”

 1. Kriisissä ovatkin 245 000 suomalaista työtöntä. Hehän nyt eivät ensisijaisesti ole ammattiliittojen ongelma, koska tehtävä on turvata töissä olevien edut. Ärhäkkäällä edunvalvonnalla ammattiliitot kuitenkin vaikuttavat heidänkin ahdinkonsa syventymiseen.

  Maailmassa on luonnollisia henkilöitä, ts. ihmisiä, sekä oikeushenkilöitä, kuten yrityksiä. Globaalissa taloudessamme oikeushenkilöt ovat herkkiä liikkumaan ja asettuvat sinne, missä on mukava olla. Oikeushenkilöt tarjoavat työpaikkoja luonnollisille ihmisille. Nyrkkisääntönä mitä enemmän oikeushenkilöitä maahamme houkuttelemme, sitä enemmän on työpaikkoja.

  Suomella on etuna esimerkiksi yhteiskuntarauha sekä koulutetut ihmiset, joita voi saada töihin hyvällä hinta-laatu-suhteella. Kulttuuriimme kuuluu myös isossa kuvassa ahkeruus. On siis täysin mahdollista, että pystymme houkuttelemaan tänne oikeushenkilöitä, yrityksiä. Jos olosuhteet ovat suotuisat, niitä myös syntyy lisää ja jo täällä olevat voivat kasvaa.

  245 000 suomalaista työtöntä voisivat saada apua ahdinkoonsa, jos Suomesta tehtäisiin houkuttelevampi paikka uusille yrityksille syntyä, ulkomaisille yrityksille tulla ja jo täällä oleville kasvaa. Ja koska yritykset tavoittelevat voittoa, on olennainen houkutuskeino tarjota heille parempaa mahdollisuutta tehdä voittoa.

  Eikä yritysten voitto ole luonnollisten ihmisten kukkarosta aina pois. 245 000 työttömästä osa pääsisi palkkatulojen makuun ja valtio saisi verotuloja samalla, kun sosiaaliturvakustannukset pienentyisivät. Näin kaikkien verorasitusta voitaisiin kaiken järjen mukaan pienentää.

  Maailmassa on aina positiivisesti ja negatiivisesti Suomen taloudelliseen asemaan vaikuttavia asioita, joihin emme itse juurikaan voi vaikuttaa. Venäjän pakotteet ja ongelmat aiheuttavat nyt vastatuulta. Sen sijaan halpa öljy, matalat korot ja halpa euro auttavat tällä hetkellä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s