Yhteiskuntasopimusta ei tule hyväksyä!

Me Liitto X:ssä olemme useaan otteeseen profiloituneet ay-liikkeen kapinallisiksi, räyhäjengiksi, jota on yritetty marginalisoida. Me kuitenkin yhä edelleen toimimme nimenomaan ammattiliittomme ja sen jäsenten eduksi ja pyrimme demokratisoimaan suomalaista ay-liikettä. Haluamme tuoda niin kutsutusti kentän ääntä kuuluviin ja yhteiskuntasopimuksen osalta se on mielestämme selkeä; EI KÄY! Alle listattujen asioiden lisäksi on syytä muistaa, että ay-liikkeen tehtävä on ajaa koko työväenluokan, eli palkansaajien, opiskelijoiden, eläkeläisten ja työttömien aseman parantamista.

Miksi ei?

1.-3.6.2015 Palvelualojen ammattiliiton liittokokous

PAMin liittokokouksen henki oli selvä. Työntekijät ovat olleet talkoissa jo aivan liian pitkään ja rikkaiden on itse maksettava aiheuttamansa talouskriisi. Maan hallitusohjelma nähtiin suorana luokkasodan julistuksena leikkauslistoineen, jotka koskivat ainoastaan työväenluokkaa. Useissa puheenvuoroissa toivottiin yleislakkoa viimeisenä keinona muuttaa pitkään jatkunut kehitys. Myös liiton puheenjohtaja totesi haastatteluissa liittokokouksen poikkeuksellisen kovan linjan.

Kokouksessa esitettiin myös kannatettuna päätösesityksenä tavoitekeskustelussa, ilman minkäänlaista vastustusta, että PAM irtaantuu yhteiskuntasopimuksesta.

15.6.2015 SAK allekirjoittaa työllisyys- ja kasvusopimuksen optiovuoden

SAK:n hallitus siunasi äärimaltillisen työllisyys- ja kasvusopimuksen optiovuoden. Se hyväksyi sen, vaikka maan hallitus kiristi palkansaajia. Hallitus ilmoitti vastoin jo voimassa olevaa sopimusta leikkaavansa 200 miljoonaa euroa työttömyysturvasta. Jo tässä kohtaa oli tiedossa hallitusohjelman ekstrakiristysruuvi, 1,5 miljardin euron lisäverot, jos ei palkansaajat kykene 5% kilpailukykyloikkaan. SAK suostui kiristykseen osaksi siksi, että se toivoi kykenevänsä näyttämään suurelle yleisölle, että se on valmis tinkimään palkansaajien eduista ”yleisen hyvän” nimissä ja kenties samalla oli toive, että yhteiskuntasopimuksessa ei enää päädyttäisi rajuihin leikkauksiin. Tänään 29.2.2016 neuvottelutulos on vähintään yhtä raju, ellei jopa rajumpi!

Ennen TyKan hyväksymistä, useat SAK:n valtuuston jäsenet vaativat keskusjärjestön hallitusta luopumaan optiovuodesta, mikäli se ei tuo reaaliansioiden kasvua. Sillä ei ollut vaikutusta SAK:n hallituksen päätökseen. Ei edes PAMin edustajien osalta, jotka äänestivät TyKan hyväksymisen puolesta, vaikka olivat aiemmin vannoneet, että päätöksen jatkosta tekee liiton luottamushenkilöistä kootut sopimusalatoimikunnat ja liiton hallitus.
18.8.2015 Ilta Sanomat: Lylyllä ei mandaattia yhteiskuntasopimusneuvotteluihin

Ilta Sanomat uutisoi Liitto X:n tekemästä lehdistötiedotteesta, jossa nostimme esille jo toukokuussa 2015 pidetyn SAK:n valtuuston kevät kokouksen päätöslausuman, jossa valtuusto SAK:n ylintä päätösvaltaa käyttävänä elimenä edellytti, että tuottavuustalkoissa voidaan olla ainoastaan jos yritykset saadaan sidotuiksi talkoisiin ja työttömien ja työntekijöiden asemaa merkittävästi parannetaan.

Tästä huolimatta, SAK ja Lyly ovat olleet neuvottelemassa heikennyksistä molempien, niin työttömien kuin työntekijöiden asemaan, saamatta minkäänlaisia takeita työnantajaa sitovista ratkaisuista, lukuun ottamatta, että työnantajille on luvassa ainoastaan helpotuksia entisestään. Se lieneekin huomionarvoista, että työnantajien oloja helpotetaan, vaikka maailmalla on todettu yrittämisen olevan Suomessa poikkeuksellisen helppoa.

18.9.2015 #STOP – palkansaajien mielenilmaus

Palkansaajien keskusjärjestöjen suurmielenosoitus Helsingin Rautatientorilla keräsi paikanpäälle noin 30 000 kansalaista osoittamaan mieltään hallituksen mielivaltaista työmarkkinapolitiikkaa vastaan. Enemmänkin oli tulijoita ja mielenilmaukseen osallistui valtakunnallisesti jopa 300 000 palkansaajaa. Siitä huolimatta, että palkansaajat lähtevät kaduille vastustamaan heikennyksiä, SAK on jatkanut kerta toisensa jälkeen yhteiskuntasopimusneuvotteluita, joissa on koko ajan ollut kyse työläisten aseman heikentämisestä.

19.11.2015 Postissa alkoi mittavat lakot

Työntekijöitä kiristettiin poikkeuksellisen kovilla heikennyksillä. Kuitenkin palkansaajien keskuudesta kumpusi solidaarisuus postilaisia kohtaan ja postin työläisten lakkoja ilmoitettiin tuettavan yli alarajojen. Postilaiset sekä heidän toverinsa muilla aloilla näyttivät, että heikennyksiä vastaan, parannuksien puolesta ollaan valmiita taistelemaan pitkiäkin aikoja. Tätäkään momenttia ja todistusta taisteluvalmiudesta ei tunnuttu SAK:ssa noteerattavan.

19.1.2016 Iltalehti; Lyly: nollatarjous ei enää voimassa

Tammikuussa SAK näytti alkavan toteuttamaan jäsentensä tahtoa. Lyly ilmoitti, että enää nollatarjoukset eivät ole tarjolla. SAK myös järjesti näyttävästi koulutuksia työtaisteluvalmiuden nostamiseksi. Lisäksi sen jäsenliitoissa järjestöllistä toimintavalmiutta on alettu kohottaa. Tämä taisi kuitenkin olla vain teatraalinen manööveri saada EK neuvottelupöytään siunaamaan palkansaajien heikennykset, joista se oli aiemmin kieltäytynyt liian mitättöminä.

29.2.2016 Yhteiskuntasopimusneuvotteluista syntyi tulos

Neuvottelutulos yhteiskuntasopimuksen viidennellä kierroksella on syntynyt. Toteutuessaan se heikentäisi palkansaajien asemaa erittäin merkittävästi. Työnantajien maksuosuuksia eläkkeistä ja työttömyysvakuutusmaksuista siirretään entistä enemmän palkansaajien hoidettavaksi. Myös sosiaaliturvamaksusta siirretään 80% työntekijöiden maksettavaksi, kun tällä hetkellä työnantaja maksaa siitä noin 80%.

Työntekijöille tarjotaan lisäksi palkanalennusta, sillä vuosittaista työaikaa lisätään palkkoja nostamatta. Julkisella sektorilla lisäksi leikataan erittäin rajusti lomarahoja. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että Suomen julkishallinto on mittaamalla mitattu olevan EU:n tehokkain ja leikkaukset nähdään siitä huolimatta tarpeellisina.

Esitykset työterveyshuollon tarjoamisesta tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä irtisanotuille kuulostaa äkkiseltään edes lohdulliselta jatkuvien heikennyksien listalla, mutta esimerkiksi palvelualoilla yli puolet työnantajista eivät tälläkään hetkellä tarjoa edes lakisääteistä (!) työterveyshuoltoa, niin miten tämän nähdään tosiasiassa hyödyttävän kovinkaan montaa ihmistä?

Yhteenvetona todettakoon, että vaikka tässä on vain murto-osa työmarkkinoilla viimeisen vuoden aikana tapahtuneista asioista ei ikinä, koskaan, ay-liikkeen tehtävä ole heikentää palkansaajien asemaa. Itseasiassa, SAK:n säännöt sanovat seuraavaa, johon me Liitto X:ssä viimeisenä asiana vetoamme ja toivomme, että SAK:laiset ammattiosastot, luottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut ja jäsenet myös vetoaisivat julkisesti:

SAK:n tarkoitus sääntöjensä mukaan
2 §
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry on jäsenliittojensa keskusjärjestö, joka toimii etu- ja painostusjärjestönä, yhteiskunnallisena uudistusliikkeenä sekä osana kansainvälistä ammattiyhdistysliikettä.

Järjestön tarkoituksena on palkansaajien ja heidän perheidensä henkisen ja aineellisen hyvinvoinnin lisääminen kehittämällä palkka- ja työehtoja sekä ammatillisia, yhteiskunnallisia, taloudellisia, terveydellisiä ja sivistyksellisiä oikeuksia sekä toimimalla hyvän elinympäristön puolesta.

Yhtenäisen työväen puolesta
Liitto X, eli
Auer, Mira-Veera
Ravattinen, Niko
Ruokonen, Mikko
Tuomivaara, Joonas

Yrjönen, Isto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s