Yleislakko kesäksi

Julkaistu alunperin Niko Ravattisen omassa blogissa.

Pamin hallitus päätti 4.3.2016 olla hyväksymättä tarjottua yhteiskuntasopimusta, joka työväenluokalle oli groteskisti kuvaten lähinnä vaseliinin tarjoamista raiskaajallensa. Jos nyt oikein tarkkoja ollaan niin jo 2015 kesällä Pamin liittokokouksessa linjasimme selkeästi, että näihin neuvotteluihin emme lähde ja, vaikka silloinen Sipilän tarjoama yhteiskuntasopimusmalli nyt aavistuksen verran olisikin muuttunut niin on hyvin kyseenalaista Pamin johdolta leikkiä saamallaan mandaatilla ja heti kesän jälkeen kuitenkin osallistua SAK:n johdossa neuvotteluihin (toistuvasti, vatulointiahan on riittänyt useampaankin otteeseen) ja nyt vielä laittaa näytöksenomaisesti Pamin hallitus äänestämään jo jäsenistön määräämästä linjasta.

Puheenjohtaja Ann Selin ja neljä muuta hallituksen jäsentä äänestivät myös hyväksymisen puolesta. Media sai otsikkonsa, mikä sinällään oli todella hauskaa, koska puhelinsoitto tai sähköposti useammallekin liittovaltuutetulle olisi selventänyt, että äänestyksen tulos on ollut tiedossa jo kesäkuusta 2015. Myöhemmin illalla puheenjohtajamme myös itki medialle, että jos pääministeri nyt (kirjallisesti?) suostuisi varmasti vetämään pakkolait ja muut kiristystoimet pois voitaisiin Pamin hallituksessa äänestää uudestaan tästä asiasta.

Tähän nyt saatiinkin hallituksen jäseniltä aika nopeasti kommentti, että tällaiseen ei ole mitään mahdollisuutta.

Työväenliikkeen on taas aika pohtia edustajuuden ja mandaattien käyttöä toiminnassaan. Jos päätämme, että liittokokous ja sen valtuutetut (joita jäsenet voivat vapaasti äänestää) linjaavat seuraavaksi neljäksi vuodeksi tavoitteet ja suunnan liiton toiminnalle sekä voivat esim. rajata yhteiskuntasopimusneuvottelun pois liiton hallinnon toimintavarasta, voi liittokokous näin halutessaan tehdä. Vapaan mandaatin antaminen demokratiavajeesta kärsivälle organisaatiolle on erittäin vaarallista ja se yhdistettynä ay-johdon läheisyyden kanssa valtarakenteeseen (EK, hallitus, puolueet) on oiva alusta korruptiolle ja työväenluokan arkitodellisuudesta irtaantumiselle. Itse ensisijaisesti haluan toki tuoda oman mielipiteeni julki, vapaana työläisenä, mutta myös Liitto X tovereideni kanssa toimia jonkinlaisena filtterinä kentän äänen ja myös sen ”radikaalimman” osan puolesta.

Antiautoritaarisessa työväenliikkeessä tällaisille vapaille mandaateille ei ole mitään sijaa. Jos joudumme suurien ihmismäärien takia käyttämään edustajia, heille tulee antaa tiukka ohjeistus siitä miten he voivat toimia. Liitto-organisaatiossamme valtuusto on tällä hetkellä mahdollisesti se, jossa debatille ja sooloilulle on enemmän sijaa, mutta liittokokouksen tavoitteet on koko ajan pidettävä mielessä ja pyrittävä varmistamaan, että tehdään sellaista politiikkaa jossa olemme selkeästi työväenluokan etuja ajava ammattiliitto, emmekä vaikkapa äänestele ruton ja koleran välillä tai edes suostu neuvottelemaan heikennyksistä työväenluokan asemaan. Vastuutehtävien tulisi myös olla kiertäviä jo sääntöihin kirjattuna.

Nämä viisi henkilöä Pamin hallituksessa ovat pettäneet työväenluokan ja ilman anteeksipyyntöä heillä ei tulisi olla mitään sijaa työväenliikkeessä. Työläiset osaavat myös antaa anteeksi, mutta ensin on syytä myöntää tehdyt virheet.

Me työläiset olemme ihan syystäkin vihaisia ja toivottomia. Joudumme katsomaan vierestä kun valtaa käyttävät uusliberalistiseen talouspolitiikkaan sekaantuneet puoluepolitiikot päättävät puolestamme ja se meidän jokapäiväinen todellisuutemme työpaikoilla on heille vain kaukaista ja ikävää puuhastelua. Vuosi toisensa jälkeen ammattiyhdistysliikkeeltä on karannut syndikalismin perusvaatimus itsehallinnosta yhä kauemmas ja kauemmas. Valtio suojelee vallitsevaa järjestelmää väkivaltakoneistollaan ja monet oikeasti tyytyvät äänestämään kerran neljässä vuodessa ehdokasta jolla ei ole lähes mitään mahdollisuutta vaikuttaa järjestelmään joka ei kuuntele kuin voimaa. Entäpä jos me ay-liikkeenä demonstroisimme yleislakon merkeissä tätä voimaa, kesällä 2016 ja pakottaisimme oikeistohallituksen eroamaan ja aloittaisimme SAK:ssa neuvottelut omasta, uudesta laajamittaisesta reformista joka voisi kattaa esimerkiksi perustulon, 30h työviikon (palkkatasoa alentamatta) ja opintotuen korottamisen jolla opiskelijat voisivat oikeasti elää ja työpaikkoja vapautuisi enemmän työläisille? Meillä on valta järjestää asiamme itse uudestaan, jos vain sitä tahdomme käyttää.

12.3 Helsingin kaduille on saapumassa tuhansittain ihmisiä osoittamaan mieltä oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan Joukkovoima – liikkeen järjestämään tapahtumaan. Kehoitan kaikkia ammattiliittoja osallistumaan ja järjestämään kuljetuksia paikalle. Entäpä jos lisäksi julistaisimme poliittisen lakon tuolle päivälle ja annettaisiin Sipilälle hieman esimakua kesästä? Odotan myös muiden työläisaktiivien vievän ehdotuksen eteenpäin omiin päättäviin liittoelimiinsä ja näin luovan painetta ammattiyhdistysliikkeelle toimia kerrankin vahvasti tasa-arvon, vapauden ja veljeyden puolesta.

Poliittinen lakko on aina laillinen.

Niko Ravattinen

Anarkosyndikalisti ja Pamilainen ay-aktiivi

Mainokset

13 thoughts on “Yleislakko kesäksi

  1. Hei Niko! Miten sä kuvittelet, että yleislakko mitään jeesais? Noh pääsishän ainaki työttömät kilpailukykysellä palkalla töihin, joka ei ois ay-mafian kiristämä!

    Tykkää

  2. Ruusuja teille pamin aktiivit ja risuja Selinille.
    Tätä ollaan kaivattukin. Kaikki mahdollinen tuki teille.
    Kalervo Julkunen pitää blogiaan Kansan uutisissa. Olen osallistunut keskusteluun ( mm. anarkosyndikalismista).

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s