PAMin kanta ei voi muuttua

Palvelualojen ammattiliitto PAMista tuli yhdellä äänestyksellä kommunistien kaappaama änkyräliitto, jonka tarkoituksena on syöstä Suomi suohon ja kusta perään.

FB_IMG_1457722253175Ainakin mikäli on uskominen ihan uskottavina pidettyjä journalistisia julkaisuita. Iltalehti alentui erään ”kas hemmettiä” -julkaisun tasolle pyrkiessään lyttäämään Niina Koivuniemeä. Täysin kontekstista irroitetut lausahdukset ja ”muka kohut”, eivät tee kunniaa – edes kyseiselle lehdelle.

Kun Niinaa talutettiin teilille, kaikilta jäi huomaamatta, että PAMin järjestöjohtajalla ei edes ollut äänioikeutta, kun YKS:in kohtalosta PAMin hallituksessa äänestettiiin.

received_1232882350073995Koko viikon on nyt suurinpana kysymyksenä ollut, millä ehdoin PAM suostuisi palaamaan takaisin YKS-pöytään. MTV3:n tärkein ”yllätysuutinen” perjantaina oli, että tämä samainen Niina olisi todennut, että PAMin paluu pöytään on fifty-fifty. Raa’an matemaattisesti se on juuri näin. Todennäköisyys on toteuttavat vaihtoehdot jaettuna kaikilla vaihtoehdoilla. Vaihtoehtoja on tasan kaksi, joten mahdollisuudet ovat fifty-fifty. Samalla tavalla mahdollisuus voittaa päävoitto lotossa on fifty-fifty – joko voitat tai et.

Käytännössä PAM ei voi palata YKS pöytään.

Päätös ei ole helppo – edes kaikki LiittoX -blogaajista eivät kannata ehdotonta YKS:n hylkäämistä, vaikka me YLEn mukaan yksiä tausta-arkkitehtejä olimmekin. Päätös ei myöskään ole välttämättä hyvä. Meillä ei ole mitään takeita, kuinka julmaksi ja ”thatcheriläiseksi” hallitus voi vielä heittäytyä.

Mutta päätös on oikea. YKS pöydässä ei ole pamilaisille aloille yhtään mitään hyvää. Tarjolla on katkeraa kalkkia, etikkaista viiniä ja silti pitäisi istua vielä kourittavaksi isännän syliin. Pöydässä oltaisiin kuin rengille raskaaksi tullut piika 1800-luvulla.

Processed with VSCOcam with se1 preset
Processed with VSCOcam with se1 preset

Ensimmäiseksi. Mikäänlaista vuosityöajan lisäämistä emme voi hyväksyä missään olosuhteissa. Yli puolet pamilaisista on jo nyt vastentahtoisessa osa-aika työssä – siivoajina, kaupan työntekijöinä, tarjoilijoina, vartijoina. Vuosityöajan lisääminen tarkoittaa näille kaikille suoraa palkanalennusta. Vain palkanalennusta. Se ei tarkoita sitä, että 30 tuntia viikossa työskentelevä ihminen joutuisi tekemään palkatonta työtä 6 tuntia vuodessa. Se tarkoittaa sitä, että hän edelleen tekee noin 30h/viikko, mutta vuodessa jää kuuden tunnin palkkaa vastaava summa saamatta.

Toiseksi. Meitä rangaistaan eniten jo nyt. Pamilaiset alat ovat – vartiointia lukuunottamatta – naisvaltaisia. Suurin osa niistä äideistä, jotka eivät ole tekemässä Saarioisella makaroonilaatikkoa, ovat pamilaisilla aloilla siivoamassa, tarjoilemassa, rahastamassa, myymässä. Hallituksen leikkaukset ja iskut muun muassa ja etenkin vuosilomalakiin koskevat juuri näitä äitejä. Tähän kun lisätään vielä kumoutunut liikeaikalaki, niin meidän taakkamme on suunnaton.

Hallitus on osoittanut vihaavansa työtätekevää naista – joten on äärimmäisen tärkeää, että edes ammattiyhdistysliike seisoo heidän tukenaan.

Kolmanneksi. Mikään hallituksen toimenpide ei millään muotoa helpota meidän olojamme. Voihan Sipilä luvata, että hän peruu lisäleikkaukset. Mutta tämä on samanlainen lupaus, kuin bussipysäkillä kuultu ”heitä rööki, niin et saa turpaas”.

Jostain on tullut väärinkäsitys, että jos hallitus alentaisi veroja (taas) yhdellä miljardilla ja näin kompensoisi YKSin tekemää tuhoa, niin PAM voisi harkita palaamista pöytään.

Ei pidä paikkaansa.

uskotaialaValtio voi vaikuttaa vain itsensä perimiin veroihin. Tuloveroa aletaan maksaa vasta kun vuosiansiot ylittävät 16 000 euroa. Tähänkin summaan lisäillään vielä mitä erinäköisempiä työtulovähennyksiä, ansiotulovähennyksiä, lapsivähennyksiä ja matkakuluvähennyksiä, joten käytännössä se summa, josta valtiolle vasta aletaan maksaa veroja, on jossain 25-32 tuhannen euron välillä. Keskiverto kokoaikainen pamilainen tienaa 1800-2000 ja osa-aikainen 1200-1500 euroa kuukaudessa. Kumpakaan ei pääse – vaikka varmasti haluaisi – maksamaan valtionveroa. Edes sitä 8 euroa, mikä se alarajan kohdalla olisi.

Ja viimeisenä syynä, miksi me emme voi suostua tinkimään ja luopumaan saavutetuista eduistamme. Meillä ei ole mistä tinkiä, eikä mistä luopua.

Kyse siis ei ole siitä, että olisimme kommunisteja (edes Liitto X:ssä ei ole kommunisteja – vaikka yhden värväämistä ehkä harkitsemmekin – vaan yksi demari, pari vassaria, yksi sitku ja yksi anarkosyndikalisti), änkyröitä, yhteistyökyvyttömiä, militantteja – kyse on siitä, että meillä ei ole mitään mistä neuvotella, ei mitään mistä tinkiä. Meidän palkkamme ei varmasti ole syynä väitettyyn Suomen kilpailukyvyttömyyteen.

Millä ehdoilla meidät saisi mukaan YKS:ään tai KiKyyn niin kuin sitä nyt mainostetaan. Ei millään. Meidän panoksemme yhteiskunnalle tuli ammuttua liikeaikalain mukana. Sori siitä.

Mutta.

Me voisimme olla mukana jelppimässä Suomea uuteen nousuun. Ensinnäkin valtionverotusta voisi kiristää. Me kaikki haluaisimme maksaa valtiolle tuloveroja (tässä voisivat myös työnantajaliitot tulla vastaan sen verran, että alkaisivat maksaa meille sellaista palkkaa mistä maksetaan valtionveroja). Näin saadut verovarat ohjattaisiin sitten suoraan arvonlisäveron vähentämiseen. Ensimmäisenä kertarysäyksenä yleinen ALV takaisin 22 prosenttiin. Seuraavaksi koko ALV-systeemi remonttiin; sivistys on ihan yhtä tärkeää kuin ruokakin – molempien ALV:n tulisi olla nolla.

Menojen karsimisen vaihtoehtona on aina tulojen lisääminen.
Palkkojen alentumisen aiheuttamaa ostovoiman heikentymistä voi aina kompensoida hintojen alentamisella ALV:tä laskemalla.

Vaihtoehtoja on. Paitsi meillä. Me emme voi tulla TuPo/TysKa/YKS/KiKy pöytään. Emme varsinkaan, jos meille on luvassa vain maksajan osa.

received_959421894143891Rakkaudella,
Liitto X

Yrjönen, Isto (kirjoittanut)
Auer, Mira-Veera
Ravattinen, Niko
Ruokonen, Mikko
Tuomivaara, Joonas

Mainokset

2 thoughts on “PAMin kanta ei voi muuttua

 1. Hienoa, että te olette ymmärtäneet tuon bluffin, joka liittyy vaatimukseen tuloveron alentamisesta.
  Huomasin aamulla, että myös Selin oli tajunnut asian, mutta hän yritti perustella sitä sillä, että tuloveron alentaminen lisäisi yleistä kulutusta ja olisi näinollen elvyttävä ruiske työttömyyden ongelmaan.
  Kyllä se sitä pienessä määrin tekeekin mutta koska se on prosenttuaalinen se hyödyttää pääosin jo ennestään varakkainta kansanosaa. Pamin tehtävä on olla jäsentensä edunvalvojana.
  Pienipalkkaisilla kaikki jo nyt menee kulutukseen. Mitään ei jää keinotteluun…
  Kansan ”kusettamisesta” on tullut maantapa. Se leviää kuin rutto.Sitä ovat harjoittaneet poliitikot ja se on levinnyt myös AY- eliittiin.( pakkolait!)
  Torilla tavataan… Huomasin, että Päivi Uljas on yksi puhujista. Päivi väitteli tohtoriksi tutkimuksellaan hyvinvointivaltion kehityksestä. Hänen näkemyksensä mukaan hyvinvointivaltio ei olisi ollut mahdollinen ilman ulkoparlamenttaarista toimintaa. Jään mielenkiinnolla odottamaan…

  Tykkää

 2. Hallituksella on hätä!
  Sipilä ilmoitti, että hän henkilökohtaisesti tulee seuraavaan
  Pam-liiton kokoukseen ensi torstaina omalla arvovallallaan kertomaan liiton päättäjille kuinka väärässä he ovat olleet hylätessään tämän oikeudenmukaisen super-innovaation, jota myös kilpailukykysopimukseksi kutsutaan.

  Jään mielenkiinnolla odottamaan. Tsemppiä vaan kaikille pienipalkkaisille!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s