Neuvotteluista yhteiskuntareformiin

Pamin hallitus päätti taannoin lähteä neuvottelemaan SAK:n hallituksen ja elinkeinoelämän johtajien ja koko hallitsevan luokan painostuksesta, työväenluokan etuja heikentävästä kilpailykykysopimuksesta. Nimi muuttui ovelasti matkalla ja Pamin johto väärinkäytti jo useamman kerran aikaisemmin mandaattiaan, neuvotellessaan yhteiskuntasopimuksesta SAK:n hallituksessa, vaikka Pamin liittokokous (liiton ylin päättävä elin) linjasi jo kesäkuussa 2015, että emme neuvottele heikennyksistä yhteiskuntasopimuksen muodossa. Pamin jäsenistö onkin nyt pettynyt Pamin johdon toimintaan ja puheenjohtajan luottamus on kyseenalaistettuna monelta suunnalta.

On tärkeää muistaa, että puheenjohtaja Ann Selin ja 4 muuta Pamin hallituksen jäsentä äänesti jo ensimmäisellä yrittämällä heikennyksien puolesta ja kun tulos ei tyydyttänyt, itkettiin medialle huonoa päätöstä, kutsuttiin oikeistolainen miljonääri, pääministerinäkin tunnettu, insinööri Juha Sipilä, Pamin hallituksen kokoukseen vaikuttamaan joihinkin pelokkaisiin jäseniin, jotka eivät lopulta uskaltaneet pysyä liittokokouksen kannassa ja äänestivät neuvotteluiden aloittamisen puolesta. Näitä, luultavasti sosiaalidemokraattisia hallituksen jäseniä ei välttämättä tule samalla tavalla nostaa julkisen nöyryyttämisen kohteeksi, mutta puheenjohtaja Ann Selinin täytyy erota välittömästi. Ammattiliiton johdossa ei voi eikä koskaan tule olla puheenjohtajaa joka systemaattisesti haluaa heikentää työtaistelun sijaan työläisten oloja neuvottelemalla pienemmästä pahasta ja jonka politiikka vaikuttaa (ulkopuolisen silmin) demarien oikeistosiiven myötäilyltä. Puheenjohtajan tulee edustaa liittonsa heikointa jäsentä ja olla koko työväenluokan esitaistelija. Olen myös jo liittokokouksessa esittänyt, että johtavien asemien tulee olla kiertäviä, jotta voimme välttyä vallan keskittymiseltä ja demokratiaa heikentävien rakenteiden muodostumiselta.

Nyt, Panamapapers – skandaalin myötä, kun meillä on todisteet hylätä jokainen leikkauspolitiikan vaatima heikennys, on viimeistään aika uhata oikeistohallitusta yleislakolla ja vaatia hallituksen eroa, uusia vaaleja ja neuvotella työläisten kesken ilman muita osapuolia, uusi yhteiskuntareformi, joka tulisi uuden hallituksen ohjenuoraksi hallitusohjelmaan. Se olisi ay-liikkeen osuus uudessa hallitusohjelmassa ja edes jonkinlainen osoitus suorasta demokratiasta, koska me edustamme 75% suomalaisista ja toimintaamme ohjaa edes jonkinasteinen pyrkimys tasa-arvoon ja hyvinvointiyhteiskuntaan.

Demokratia ei voi koskaan toteutua yhdessä hallitsevan luokan kanssa. Ay-liikkeen sisällä on taas havahduttava todellisuuteen jossa emme voi jatkuvasti neuvotella riistäjien kanssa. Luokkayhteiskunta ei ole hävinnyt minnekään, vaikka moni näin haluaisi retoriikan tasolla teille uskotellakin. Yksikään suomalainen työläinen ei ole vapaa niin kauan, kun työläinen toisella puolella maailmaa ei jaa samoja mahdollisuuksia säälliseen elämään. Rajojen on kaaduttava ja valtioiden murennuttava! Työläisillä on vain yksi yhteinen vihollinen ja se on hallitsevan luokan ohjaama valtio. Meidän on taas nostettava syndikalismin perusvaatimus itsehallinnosta ja käytettävä kolmikantaa vain välivaiheena jollei rivimme vielä kykene laajamittaiseen muutokseen välittömästi.

Työpaikallani, kadulla ja ystävieni seurassa olen taas joutunut häpeämään oman liittoni johdon puolesta. Yritän pitää ihmiset vielä liiton jäseninä ja yritän vakuuttaa, että me yhdessä voimme muuttaa liittomme toimintaa ja löytää taas ne hampaat sortajaamme vastaan. Olen toistanut lukuisia kertoja analyysini konfliktin synnyttämästä yhteisrintamasta ja jos koskaan niin nyt tämä pitäisi laittaa kokeeseen. Onhan se toiminut lukuisia kertoja ja kaikki saavuttamamme on syntynyt vain ja ainoastaan työtaistelun kautta. Onkin tärkeää muistuttaa, että suurimmalle osalle meistä työläisistä eivät merkitse mitään puoluekirjat, ay-liikkeen sisäiset ristiriidat tai teoreettiset pohdinnat, mutta unelmissamme me kaikki haluamme tehdä määrällisesti vähemmän töitä, järjestäytyä tasa-arvoisesti, elää rauhassa ja käyttää enemmän aikaa yhteisömme eteen. Yhteistyöstä hyötyy jokainen ja tuotantovälineissä työskentelemme jo valmiiksi. Pomoja tai politiikkoja emme tarvitse mihinkään.

Rahatalous ei ole eikä voi koskaan ratkaista ongelmiamme.

Odotan kesää pelokkaana. Euroopan yllä leijuu totalitarismin haamu ja ay-liikkeen pettäessä työväenluokan kerta toisensa jälkeen, meille radikaaleille työväenluokan osille jää vain toivo yhteiskunnan romahtamisesta, jonka jälkeen saamme mahdollisuuden järjestäytyä oppimamme mukaan. Toivottavasti historia ei toista itseään.

Niko Ravattinen

Mainokset

5 thoughts on “Neuvotteluista yhteiskuntareformiin

 1. Ay-liikkeen ja vasemmisto-opposition hetkeksi vironnut kannatusnousu päättyi, kun Pamin sosialidemokraattinen johto ja puoluejohto yhdessä painostivat työläiset suostumaan yhteiskuntakyykytyssopimukseen. Oikeisto käy yhä röyhkeämmäksi jatkaen kurjistamispolitiikkaansa, mutta mikään ei saa ay-liikkeen johtoa myöntämään tosiasioita. He luulevat nöyristelemällä ja jäsenistöä lepytelläkseen näennäisen kriittisiä puheenvuoroja pitämällä säilyttävän asemansa eliitissä, mikä tuntuu olevan kaiken muun ylitse käyvä tavoite. Vasemmiston poliittinenkaan vaihtoehto hallituksen politiikalle ei ole uskottava, vaan mahdollisen vaalivoittonsa jälkeen SDP ei tulisi perumaan yhtäkään nyt tehtävistä heikennyksistä. Tunnelma kentällä on yhtäällä apea, toisaalla räjähdysaltis. Miten perustella järjestäytymisen tarpeellisuutta ihmiselle, joka ihmettelee, miksi tätä historiallista momentumia ei käytetty politiikan suunnan muuttamiseksi?

  Tykkää

 2. Hetkinen, Liitto-X edustaa 75 prosenttia suomalaisista?

  Siltikään meillä ei ole rahkeita yleislakkoon.

  Tykkää

 3. Siis Liitto-X ei sittenkään vielä edusta 75 prosenttia suomalaisista? En jaksaisi odottaa enää. Pitäisikö nopeuttaa prosessia… mutta miten?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s