PAMin lytättävä kiky!

liittox.jpgPidin puheenvuoro Palvelualojen ammattiliiton ylimmän päättävän elimen eli PAMin valtuuston kokouksessa. Kokous evästää PAMin hallitusta päätöksessään toukokuun 2016 lopussa tehtävään päätökseen siitä onko PAM mukana Suomen hallituksen kilpailukykysopimuksessa.

Puheenvuoroni koskee Suomen hallituksen toimia hallitusohjelman toimeenpanoesityksiksi.

Suomen hallitus ehti viime kesänä juuri PAMin liittokokouksen kynnyksellä julkaista hallitusohjelmansa ja tavoitteet hallitusideologian toteuttamiseksi. Tämä hallitusohjelma sisälsi jos minkälaista kaavaa ja käppyrää. Prosentteja ja miljardeja. Leikkauksia ja loikkauksia. Hallitusohjelmasta ja julkisuudesta oli luettavissa uhkailu ja kiristys työväenliikettä kohtaan. Sen tavoitteet näyttivät olevan työmarkkinayhteistyön ja sopimusyhteiskunnan tuhoaminen. Se projekti vaikuttaa nyt olevan jo aika pitkällä.

Aluksi työntekijäpuoli ei edes ollut neuvotteluissa osapuoli, se pääsi sellaiseksi vasta kun työehtojen heikentäminen ja palkan alennukset hyväksyttiin neuvottelujen raameiksi. PAM oli ryhdikkäänä kritisoimassa moisia esityksiä ja hallituksemme on toiminut pitkäjänteisesti ja ryhdikkäästi läpi tämän erikoisen näytöksen, jonka oikeisto meille järjesti tälle kaudelle.

MiraVeeraVictory

PAM on nähnyt porvareiden kaikki keinot mustamaalaamisesta valehteluun. Hallituksen esittämät keinot ovat silkkaa toiveajattelua sekä oikeiston ajamaa yhteiskunnan ilmapiiriä kiristävää politiikkaa. Leipäjonoissa seivoo viikottain kymmeniätuhansia ihmisiä. Köyhyys on eritoten meidän alamme vitsaus. Olemme työtätekeviä köyhiä, epämääräisillä työsopimuksilla työskenteleviä ahkeria puurtajia.

Peli, jota nyt pelataan meidän kustannuksellamme alkaa vedellä viimeisiä metrejä. Näemme ennätysmääriä osinkoja uloskiskovia miljönäärejä, veroparatiisipaljastuksia ja hallituksen, joka iloitsee työehtojen heikentämisestä. Hallitus uhkailee palkansaajia rangaistuksilla ja samaan aikaan suuromistajat eivät maksa jättiosingoista lainkaan veroa.

Tämä peli, jonka määrittelee kuvitteelliset velkaantumisen rajat on sellainen peli johon meidän ei tarvitse lähteä. Meidän tehtävämme on puolustaa jäseniämme. Meillä on jäseninä nuoria opiskelijoita, työtätekeviä, eläkeläisiä ja vammaisia. Jäsentemme perheissä on kaikenlaista kansaa. Hallituksen toimet kohdistuvat tavallisiin ihmisiin, jotka pitävät tätä yhteiskuntaa kasassa. Veropakolaiset ja huijarit saavat armahduksen. Heitä ei aseteta vastuuseen. Talousjärjestelmä on sairas mikäli se vaatii henkiuhreja. Mikäli ihminen joutuu valitsemaan leivän ja lääkkeen välillä on meillä väärä järjestelmä. Tuomarin ohjeissa todetaan” Kaikki lait pitää olla sellaiset, että ne ovat yhteiseksi hyödyksi, ja sen tähden, kun laki tulee vahingolliseksi, ei se enää ole laki, vaan vääryys, ja se on hylättävä”

Suomen hallituksen alistava politiikka perustuu EU:n asettamiin velkaantumisen rajojen raameihin. Tämä kehikko näyttää tuottavan mittavaa pahoinvointia. Tämä kehikko tulee hylätä. Talous ei ole itsekseen elävä orgaani vaan sitä ohjaa ja säätelee ihan elävät ihmiset ja jos hyväksymme talouspolitiikan, jossa tehdään köyhiä hyväksymme sen, että ihmiset järjestävät tuloerot sellaisiksi, että vain rikkaat pärjäävät. Ei ole mieltä piiloutua henkiolentojen tai markkinoiden taakse. Meillä on osana yhteiskunnallisten päättäjien massaa vastuu tehdä päätöksiä, jotka turvaavat ihmisten hyvinvoinnin.

Hallitusohjelmassa analyysi Suomen taloudellisesta tilanteesta on jo lähtökohtaisesti ideologisesti värittynyt ja tietyn puolen edustettavakseen valinnut. Koska analyysi on toimien perusteella se, että tuloeroja voidaan kasvattaa rajusti ja työehtoja leikata emme voi olettaa, että pääsisimme tämän hallituksen kanssa neuvotteluteitse missään kohtaa asialliseen ratkaisuun. Hallitus toistaa jatkuvasti jatkavansa erilaisten heikennysesitysten tekemistä ja mikäli ay-liike käy kuittaamassa nimen heikennyspaperiin tulee se allekirjoittaneeksi koko kiristävän oikeistovärittyneen politiikan.

Hallitusohjelmassakin on edelleen heikennysesityksiä kuten koeajan pidentäminen, määräaikaisten työsuhteiden solmiminen ilman perusteita.

Olemme jo nyt todistaneet järkyttäviä leikkauksia, joihin meidän olisi tullut reagoida voimallisesti. Valmistellaan palkatonta työtä, viimesijainen toimeentulo sidotaan ”osallistavaksi” kenties jälleen palkatontatyötä, koulutuksesta eli tulevaisuudesta leikataan ennen näkemättömästi. Alallamme työskentelee vastentahtoisesti osa-aikaisissa työsuhteissa noin 40% ja koulutuksen leikkaukset eivät vähentäne osa-aikaisten määriä.

Erityisesti nuoret eivät ole päässeet ay-liikkeen edunvalvonnan piiriin kunnolla. Työehtojen valvomisen vaikeus ja epämääräiset työsuhteet ovat johtaneet ammattiyhdistysliikkeen aseman heikentymiseen nuorten silmissä. Mikäli nuorten kokemus pysyy ammattiyhdistysliikkeestä etuja leikkaavana organisaationa ei ammattiyhdistysliikkeellä ole mitään tulevaisuutta.

Ammattiyhdistysliike tallaa samoja katuja kuin sairaat, köyhät ja syrjäytetyt. Emme ole erillinen toimija yhteiskunnassa ja kilpailukykysopimuksen vaikutukset ovat kiistatta erittäin mittavat nimenomaan heikommassa asemassa oleviin ihmisiin.

Epävarmasta ja riittämättömästi palkastusta pätkätyöelämästä on päästävä eroon. Suomen hallituksen ja EK:n uhkailusta on päästävä eroon. Meidän tulee olla taisteleva työväenliike. Meidän tulee olla solidaarinen työväenliike. Me olemme voimakkaita vain kun seisomme eri alat rinnakkain vastustamassa esitettyjä alistavia toimia. Ravintolatyöntekijä kirvesmiehen kanssa. Siivooja metallityöläisen rinnalla ja tukena. .

Totesin jo kesällä, että ay-liike ja sen aktiivit tarvitsevat ja ansaitsevat sellaisen ammattiliiton, joka ei käännä heille selkäänsä. Me ollaan nähty vuoden aikana kun kansalaiset on alkanut laittaa kampoihin. Ollaan nähty yhteiset protestit joukkovoima-liikkeen ja ay-liikkeen jättimielenilmauksina. Jengiä on enemmän kadulla kuin vuosiin. Ei ole mitään vastavoimaa tai liikettä ellemme sellaista rakenna.

Kansalaiset on tajunneet sen, että kun porvari sanoo, että pitää leikata niin se ei tarkoita, että se on totta vaan sitä, että porvari haluaa lisää rahaa.

Tajutaan me se ay-liikkeenä myös!

Mira kukkahattu

Rakkaudella: Yks likka #miraveera Auer

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s